Edvards Smiltēns: pateicamies Kanādai par militārās klātbūtnes paplašināšanu Latvijā

(23.08.2023.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trešdien, 22.augustā, parlamentā tiekoties ar Kanādas parlamenta Pārstāvju palātas Nacionālās aizsardzības komisijas priekšsēdētāju Džonu Makeju (John McKay) un viņa vadīto delegāciju,  pateicās par Kanādas apņēmību paplašināt militāro klātbūtni Latvijā un īstenot kaujas spējīgas brigādes izveidi. Latvija un Kanāda šovasar parakstīja kopīgu ceļa karti Kanādas vadītās sabiedroto klātbūtnes Latvijā stiprināšanai ar konkrētiem uzdevumiem un laika rāmi.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica izcēla Kanādas līderību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, un uzsvēra, ka arī Latvijas iedzīvotāji ir informēti un novērtē Kanādas ieguldījumu mūsu valsts aizsardzībā.

Pusēm pārspriežot izaicinājumus, kurus rada Krievijas agresija un iebrukums Ukrainā, Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka Krievija savu fizisko uzbrukumu ir vērsusi pret Ukrainu, taču hibrīdkarš norisinās arī pret citām valstīm. “Krievijas mērķis nav tikai Ukraina vai tikai Baltijas valstis. Tā mēģina ietekmēt procesus, tostarp vēlēšanu rezultātus, arī citviet,” pauda E.Smiltēns, uzsverot, ka mums ir jārīkojas ar līdzvērtīgu spēku, lai stātos pretim Krievijai informatīvajā karā. “Tikai kopā mēs esam stipri, aizsargājot mūsu vērtības,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.  

Puses bija vienisprātis par latviešu diasporas ievērojamo potenciālu, kas būtu vairāk izmantojams, skaidrojot Kanādas sabiedrībai, kāpēc atbalsts Ukrainai un Latvijas drošības stiprināšanai šobrīd ir tik nozīmīgs. Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka Latvijas diaspora ir ieinteresēta iesaistīties aktīvāk un rosināja stiprināt sadarbību koordinācijā, lai vēstījums izskanētu pēc iespējas plašāk. Kanādā dzīvo ap 28 000 latviešu izcelsmes kanādiešu, un valstī ir reģistrētas ap 50 mūsu diasporas organizācijas, biedrības un draudzes.

E.Smiltēns akcentēja Latvijas paveikto mūsu drošības stiprināšanā, tostarp izceļot pieņemto likumu par militārā poligona ”Sēlija” izveidi, ieviesto valsts aizsardzības dienestu, kā arī darbu pie “Rail Baltica” kā stratēģiskas nozīmes objekta izbūves. Vienlaikus E.Smiltēns akcentēja, ka militārā sadarbība ir tikai daļa no panākumu atslēgas, un rosināja Kanādu aktīvāk sadarboties arī ekonomikā.

Ar Kanādas parlamenta Pārstāvju palātas Nacionālās aizsardzības komisijas delegāciju šodien tikās arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis un Ārlietu komisijas sekretāre Irma Kalniņa.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310673117
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde