R.Bergmanis: Latvijas karavīru dalība misijā Kosovā jāturpina, jo tā sniedz nozīmīgu ieguldījumu starptautiskajā drošībā

(20.07.2023.)

“Ņemot vērā aizvien pieaugošos izaicinājumus, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kontingenta dalību NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā nepieciešams turpināt. Mūsu karavīru profesionālais sniegums ir ļoti augstu novērtēts sabiedroto vidū un sniedz nozīmīgu ieguldījumu starptautiskajā drošībā,” pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātu vizītes Kosovā, pauda komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis.

Deputāti vizītes laikā tikās ar NBS kontingentu NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā (KFOR), kā arī sabiedroto vadību, lai uzzinātu vairāk par mūsu karavīru spējām un izaicinājumiem misijā. Tāpat spriests par sadarbības sekmīgumu ar NATO spēkiem un nepieciešamību turpināt operāciju atbilstoši kopīgajām ārpolitiskajām aktualitātēm.

Pēc tikšanās ar karavīriem R.Bergmanis atzīmēja, ka, ņemot vērā jaunos izaicinājumus, iespējams, būtu jāpārskata Latvijas kontingenta ekipējumu un nodrošinājumu Kosovā.

NBS dalība NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā bija paredzēta līdz šī gada 31.decembrim. Taču, ņemot vērā pieaugošo saspīlējumu pie Eiropas robežām un nepieciešamību situāciju stabilizēt, kā arī Latvijas apņemšanos pildīt saistības attiecībā pret NATO un saviem partneriem, to nepieciešams pagarināt. Ministru kabinets jau atbalstījis NBS karavīru dalību starptautiskajā operācijā līdz 2025.gada 31.decembrim, bet par to vēl jālemj Saeimā.

NBS kontingentu Kosovā apmeklēja Aizsardzības komisijas deputāti Raimonds Bergmanis, Jānis Skrastiņš, Atis Švinka un Edmunds Zivtiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde