Z.Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: Krievijas brutālais karš Ukrainā atstāj būtisku globālu ietekmi

(19.06.2023.)

“Krievijas izvērstajam karam pret Ukrainu ir būtiska ietekme globāli. Tas negatīvi ietekmē pārtikas pieejamību pat visattālākajos reģionos. Ir būtiski palielinājušās enerģijas izmaksas, un Krievijas dēļ pasaulē aizvien vairāk cilvēku cieš no bada un nabadzības un tam ir būtiska negatīva ietekme uz ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu,” spriežot par Krievijas izraisītā kara Ukrainā sekām Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzrunāja asamblejas Politisko lietu un demokrātijas attīstības komiteju, kas vienprātīgi lēma atbilstoši papildināt ziņojumu. Sesija tika atklāta pirmdien, 19.jūnijā, Francijas pilsētā Strasbūrā.

Sesijas ietvaros parlamentārieši spriedīs par Krievijas izraisītā kara poliskajām sekām, diskutēs par ierosinājumu liegt Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties olimpiskajās spēlēs 2024.gadā Parīzē, pārrunās izaicinājumus, ar kuriem saskaras trimdā dzīvojošie baltkrievi, kā arī tiksies ar Baltkrievijas demokrātiskās kustības līderi Svjatlanu Cihanousku (Sviatlana Tsikhanouskaya).

Asamblejas sesijas dalībniekiem 20.jūnijā būs iespēja pārrunāt dienas kārtībā aktuālos jautājumus ar Latvijas ārlietu ministru un Eiropas Padomes Ministru komitejas priekšsēdētāju Edgaru Rinkēviču.

Šajā nedēļā Z.Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā tiekas arī ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu delegācijām, lai pārrunātu sesijā izskatāmos jautājumus un sagatavotos ziņojumus. Tāpat Latvijas delegācijas vadītājai šodien ir tikšanās ar asamblejas novērotājvalsts Kanādas delegāciju, lai apspriestu ar drošības situāciju saistītos jautājumus, kā arī gatavošanos jūlijā gaidāmajam NATO samitam Viļņā. “Latvija augstu novērtē Latvijā izvietoto Kanādas karavīru profesionalitāti un apņēmību. Šajā laikā sabiedrotajiem ir jāatbalsta vienam otru, un visiem kopā Ukrainu, tāpēc gaidāmajā NATO samitā Viļņā ir jālemj par vēl spēcīgāku atbalstu Ukrainai,” pauž Z.Kalniņa-Lukaševica.

Līdz 23.jūnijam Strasbūrā notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas vasaras sesija, kurā pulcējušies parlamentārieši no 46 valstīm. Latviju tajā pārstāv delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica, delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš, Edmunds Cepurītis un Ričards Šlesers.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309160097
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde