Zanda Kalniņa-Lukaševica: Krievijas sportistiem nedrīkst ļaut piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs

(26.05.2023.)

“Mums nevajadzētu būt naiviem un uzskatīt, ka Krievijas sportisti, kurus tā apstiprina dalībai starptautiskās sacensībās, neatbalsta Krievijas izvērsto politiku attiecībā pret Ukrainu. Notiek tieši pretējais – tie sportisti, kuri atklāti kritizē Krievijas karu Ukrainā, nesaņem valsts atbalstu, lai nonāktu sacensībās. Krievijas sportistiem nedrīkst ļaut piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, piektdien, 26.maijā, piedaloties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Pastāvīgās komitejas sanāksmē Rīgā.

Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja rast vienotu un spēcīgu nostāju aizliegumam Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, paturot arī prātā, cik daudzu valstu sportisti boikotētu olimpiskās spēles, ja Krievijai būtu ļauts tajās piedalīties.

Tāpat jāņem vērā, ka daudzi Ukrainas sportisti nevar piedalīties olimpiskajās spēlēs tieši Krievijas izvērstā brutālā kara dēļ – cik daudzi no viņiem ir ievainoti, atrodas gūstā vai gājuši bojā, pauda Latvijas delegācijas vadītāja. Tajā pašā laikā redzēt krievu sportistus maršējam pa Parīzes ielām būtu amorāli, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Aicinot domāt gan par morālajiem, gan tiesiskajiem aspektiem, kas saistīti ar Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību gaidāmajās olimpiskajās spēlēs, Latvijas delegācijas vadītāja akcentēja, ka daudzi no Krievijas un Baltkrievijas atlētiem ir sporta klubos, kurus sponsorē personas un uzņēmumi, pret kuriem vērstas sankcijas. Tāpat daudzi pārstāv militāros sporta klubus.

Asambleja pašlaik strādā pie deklarācijas par Krievijas un Baltkrievijas sportistu izslēgšanu no dalības olimpiskajās spēlēs. Diskusiju par tās apstiprināšanu plānots turpināt asamblejas jūnija sesijā.

Pastāvīgās komitejas sanāksmē spriests arī par Ukrainas rekonstrukciju, lai novērstu Krievijas agresijas kara izraisītās sekas. Z.Kalniņa-Lukaševica, tiekoties ar Eiropas Padomes Attīstības bankas prezidentu Karlo Montičelli (Carlo Monticelli), akcentēja Latvijas atbalstu Ukrainai, kas nu jau pārsniedz vienu procentu no iekšzemes kopprodukta. Latvija ir apņēmusies strādāt pie Čerņihivas apgabala atjaunošanas un piešķīrusi šim mērķim būtiskus līdzekļus. Bankas prezidents iepazīstināja ar plāniem iesaistīties Ukrainas atjaunošanā. Sarunas dalībnieki pārrunāja iespējas sadarboties šajā jautājumā.

Z.Kalniņa-Lukaševica, iepazīstinot Pastāvīgo komiteju ar Latvijas prezidentūras prioritātēm, atzīmēja, ka īpaši pievērsīsies Ukrainas nolaupīto bērnu atgriešanai dzimtenē.

Piektdien Rīgā norisinās Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Pastāvīgās komitejas sanāksme, kas pulcē parlamentāriešus no 46 Eiropas Padomes dalībvalstīm.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde