Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: mūsu pienākums ir glābt Krievijas nolaupītos ukraiņu bērnus

(27.04.2023.)

Bērnu izmantošana, mēģinot ietekmēt Ukrainas tautas apņēmību Krievijas izvērstajā karā pret to, ir visnecilvēcīgākā rīcība līdztekus citiem Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem, ceturtdien, 27.aprīlī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā, Francijā.

Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka Krievija savā brutālajā agresijā pret Ukrainu nogalina, seksuāli izmanto, ievaino un visbeidzot nelikumīgi pārvieto Ukrainas bērnus uz Krieviju un Baltkrieviju, kā arī piespiedu kārtā ievieto krievu audžu ģimenēs un organizētajās nometnēs Krievijā un okupētajās teritorijās. 

Šīs nometnes ir spīdzināšanas vietas gan tajās ievietotajiem bērniem, kuri pakļauti stingram režīmam un spiesti skatīties kara filmas, kā arī piedalīties ideoloģiskos pasākumos, gan viņu vecākiem un radiniekiem, kuri daudzos gadījumos nemaz nezina, kur atrodas viņu bērni, sacīja EPPA Latvijas delegācijas vadītāja. Šī Krievijas īstenotā prakse ir kombinācija starp gūstekņu turēšanu un rusifikācijas politiku, kuru īstenojot pastāv aizliegums runāt ukraiņu valodā un izpaust savu identitāti un kultūru, uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Gandrīz 20 tūkstoši ukraiņu bērnu ir deportēti uz Krieviju, tomēr neviens neapšauba, ka patiesais skaits ir daudzreiz lielāks. Tikai mazai daļai no visiem šiem bērniem ir izdevies atgriezties atpakaļ mājās. Z.Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka mūsu uzdevums un atbildība ir palīdzēt bērniem un viņu vecākiem atrast vienam otru, kā arī sodīt atbildīgos.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda atzinību par Starptautiskās Krimināltiesas izdoto aresta orderi Krievijas prezidentam un Krievijas bērnu tiesībsardzei, jo tieši viņi ir atbildīgi par šīm necilvēcībām. Tāpat EPPA Latvijas delegācijas vadītāja atzinīgi vērtēja ierosinājumu izveidot mehānismus un risinājumus, lai ukraiņu bērnus atgrieztu viņu ģimenēs, tostarp identifikācijas un reģistrācijas kārtību ukraiņu bērniem, kuri valstī ievesti bez aizbildņa. Tāpat jādomā, kā atvieglot ģimeņu atrašanas un atkalapvienošanas procedūras, uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

“Mūsu pienākums ir glābt Krievijas nolaupītos ukraiņu bērnus un sodīt atbildīgos par šo noziegumu pastrādāšanu. Mums steidzami jāatrod veids, kā glābt bērnus no elles, kas saucas “krievu aprūpe”, “ sacīja Latvijas delegācijas vadītāja.

No 23. līdz 28.aprīlim Strasbūrā notiek EPPA 2023.gada sesijas otrā daļa. Tajā piedalās Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš un Ričards Šlesers.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde