Andris Sprūds: Ukrainas un Moldovas eirointegrācijai ir jāturpinās

(19.04.2023.)

“Ukrainas rekonstrukcija un tās infrastruktūras atjaunošana ir jāuzsāk iespējami drīz, negaidot kara beigas. Steidzamās rekonstrukcijas prioritātes ir kritiskā un sociālā infrastruktūra, mājokļu un energoinfrastruktūras atjaunošana, lai veicinātu vietējās uzņēmējdarbības atsākšanos,” trešdien, 19.aprīlī, pēc sēdes, kurā Saeimas Eiropas lietu komisija apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministru padomē, uzsvēra priekšsēdētājs Andris Sprūds.

Komisijas sēdē Ārlietu ministrijas pārstāvji pauda, ka sanāksmē plānots spriest par militāro atbalstu Ukrainai, tostarp par progresu munīcijas piegādē Ukrainai un kopīgiem munīcijas iepirkumiem, kā arī par ES militārās atbalsta misijas Ukrainā (EUMAM Ukraine) darbu, veicot Ukrainas karavīru apmācību.

Tāpat ES Ārlietu padomes sanāksmes laikā ir paredzēts apstiprināt ES civilo atbalsta misiju Moldovā. Ņemot vērā, ka Krievija izmanto dažādus hibrīdās ietekmes līdzekļus, lai mazinātu Moldovas sabiedrības atbalstu ES un nepieciešamo reformu ieviešanu Moldovas integrācijai ES, tad šīs misijas mērķis ir veicināt Moldovas drošības sektora noturību tādās jomās kā krīžu vadība, hibrīdais apdraudējums, kiberdrošība, cīņa pret ārvalstu dezinformāciju un propagandas aktivitātēm, pret ko atsevišķi Moldovas reģioni ir īpaši ievainojami.

“Bēgļu plūsma, dezinformācija, ekonomiski un politiski sociālie jautājumi – tie ir tikai daži izaicinājumi, ar kuriem saskaras Moldova, tādēļ Eiropas Savienības civilā misija ir nozīmīgs solis, lai atbalstītu Moldovas eirointegrācijas centienus,” uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, norādot, ka Moldovu tiešā veidā ietekmē Krievijas agresija Ukrainā.

Tāpat komisijas sēdē tika apspriesti eirointegrācijas procesi Gruzijā, kuras laikā komisijas priekšsēdētājs A.Sprūds īpaši uzsvēra, ka Gruzijai ir jāapzinās savas uzņemtās saistības sekot ES vērtībām un normām, un jāievieš solītās reformas, lai šī gada beigās tā varētu saņemt ES kandidātvalsts statusu un pozitīvu Eiropas Komisijas novērtējumu par ieviestajām reformām. 

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde