Vita Anda Tērauda Kauņā: Baltijas valstu un Polijas sadarbības formāts ir būtisks kopīgu interešu aizstāvībai

(30.09.2019.)

“Baltijas valstu un Polijas sadarbības formāts ir būtisks kopīgu interešu aizstāvībai,” pirmdien, 30.septembrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, viesojoties Kauņā. Lietuvas pilsētā notiekošās Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju tikšanās laikā apspriesti jautājumi par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta izstrādi.

“Novērtējam, ka gan visi Baltijas valstu, gan Polijas parlamenta pārstāvji ir līdzīgās domās par tādām kopīgām Eiropas Savienības daudzgadu budžeta prioritātēm kā kohēzijas politiku, kopīgu lauksaimniecības politiku, kā arī Eiropas infrastruktūras savienošanu, kas mums ir īpaši nozīmīgas nākamajā budžeta plānošanas periodā,” atzīmēja V.A.Tērauda.

Eiropas lietu komisiju vadītāji diskutēja arī par plašāka finansējuma nodrošināšanu Ziemeļaustrumeiropas reģionam. Kā akcentēja V.A.Tērauda, ir izveidota plaša pieeja pētniecības un inovāciju programmai „Apvārsnis”, kas ir aktīvi jāizmanto, jo tas ir pamats konkurences nodrošināšanai nākotnē.

Tāpat Kauņā Baltijas valstu un Polijas pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar pirmo izbūvēto ātrgaitas dzelzceļa projekta “Rail Baltica” infrastruktūras daļu, kurā jau darbojas Eiropas platuma sliežu līnija. Komisiju vadītāji pārrunāja aktuālos izaicinājumus, kas saistīti ar “Rail Baltica” projekta finansēšanu un laicīgu izbūvi.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji tikās Kauņā, lai diskutētu par ES daudzgadu budžeta izstrādi, "Rail Baltica" projektu un citiem reģiona attīstībai svarīgiem jautājumiem, tostarp saskaņotu pozīciju decembrī gaidāmajai ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencei (COSAC).

Šāda līmeņa sanāksmes notiek divreiz gadā, un tās organizē pēc rotācijas principa. Tikšanās šādā formātā palīdz stiprināt draudzīgās sadarbības saites, kas noder viedokļu tuvināšanai un kompromisu meklēšanai, veidojot valsts nacionālajām interesēm atbilstošu politiku.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima