Saeimas priekšsēdētāja Tokijā: esam ieinteresēti ciešākā sadarbībā ar Japānu

(25.06.2019.)

Mēs augstu vērtējam attiecības ar Japānu, tostarp aktīvus parlamentāros kontaktus, ko vēlamies attīstīt arī turpmāk. Latvijas un Japānas sadarbība paplašinās, to apliecina arī aktīvā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Japānas parlamentā tiekoties ar Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Tadamori Ošimu (Tadamori Oshima) un Padomnieku palātas priekšsēdētāju Čuiči Dati (Chuichi Date).

Latvija un Japāna ir līdzīgi domājošas valstis, mūs vieno kopīgas vērtības – likuma vara, demokrātija un cilvēktiesību ievērošana. Tas ir labs pamats arvien ciešākai sadarbībai gan divpusēji, gan starptautiskajās organizācijās, vispirmām kārtām ANO un OECD, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Latvija atbalsta ciešāku Eiropas Savienības (ES)–Japānas un NATO-Japānas sadarbību. Japānas puse atzinīgi vērtē, ka Saeima bija pirmais ES dalībvalsts parlaments, kas ratificēja ES un Japānas Stratēģiskās partnerības nolīgumu 2018.gada oktobrī.

Latvijai Japāna ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības partneris Āzijā. Abu valstu pārstāvji pauda gandarījumu par ekonomiskās sadarbības pieaugumu un izteica pārliecību, ka ES un Japānas Ekonomiskās partnerības līgums, kas stājies spēkā šā gada februārī, pavērs arvien plašākas iespējas abu valstu uzņēmējiem. Esam ieinteresēti attīstīt sadarbību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, inovāciju, tūrisma jomā un sekmēt savienojamību, aktīvāk strādājot kopā transporta un loģistikas sektoros, tā I.Mūrniece.

Japānas parlamentārieši atzina, ka Latvija ir daudz paveikusi, lai stiprinātu sieviešu lomu sabiedrībā, un var kalpot par piemēru dzimumu līdztiesības jomā citām valstīm, tostarp Japānai.

Latvijā pieaug interese par Japānu, tās valodu un kultūru. Atzinīgi novērtējam Japānas vēstniecības Latvijā aktīvo darbu, iepazīstinot sabiedrību Latvijā ar Japānas kultūru un tradīcijām. Esam ieinteresēti sekmēt studentu un pētnieku mobilitāti starp abām valstīm, attīstīt ciešāku sadarbību starp abu valstu augstskolām, teica I.Mūrniece.

Tāpat I.Mūrniece Tokijā tikās ar Japānas ārlietu ministru Taro Kono (Taro Kono) un Japānas Ministru prezidenta kundzi Akie Abi (Akie Abe).

I.Mūrniece vizītē Japānā uzturas kopā ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedri Andu Čakšu.

Saeimas priekšsēdētājas vadītā delegācija šajās dienās uzturas vizītē Japānā, lai tiktos ar Japānas parlamentāriešiem un valdības pārstāvjiem, kā arī piedalītos Pasaules sieviešu politisko līderu samitā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709243089246
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima