Saeima iestājas pret pievienošanos ANO migrācijas paktam

(06.12.2018.)

Saeima ceturtdien, 6.decembrī, ar balsu vairākumu pieņēma rezolūciju par nepievienošanos ANO Globālā drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktam. Saeima aicina Ministru kabinetu nenostāties pret sabiedrības vairākuma interesēm un Latvijas Republikas vārdā nepievienoties šim paktam.

Parlaments, apzinoties pakta pretrunīgumu un vienpusīgo pozīciju, konstatē, ka tas pauž nacionālai valstij nepieņemamu vēstījumu un mazina nacionālo valstu lomu lēmumos par imigrācijas jautājumiem. Rezolūcijā atgādināts, ka jebkādi lēmumi saistībā ar migrācijas politiku ir nacionālo valstu kompetencē un tiem jābūt balstītiem brīvprātīguma principos.

Saeima stingri nepiekrīt vienpusējiem ANO Globālā drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktā ietvertajiem apgalvojumiem, ka jebkāda migrācija, pat nelegāla, ir cilvēka tiesības, ka tā ir neizbēgama, pozitīva un atbalstāma parādība un labklājības, inovāciju, ilgtspējas attīstības avots, teikts rezolūcijā.

Kā uzsvērts rezolūcijā, pakts noklusē imigrācijas radītos riskus valstu un sabiedrību drošībai, ekonomikai un identitātei, kā arī tas nav ticis pienācīgi prezentēts un skaidrots sabiedrībai. Dokumentā uzsvērts, ka tā parakstīšana var nonākt pretrunā ar Latvijas Republikas tiesību aktiem.

Atzīstot, ka eiroatlantiskās kopienas valstis joprojām saskaras ar masveida nekontrolējamas migrācijas izaicinājumiem, kurus nepieciešams risināt, parlaments uzsver nepieciešamību risināt migrācijas plūsmu problēmas tur, kur tās rodas. Tāpat Saeima uzsver nepieciešamību efektīvi īstenot Eiropas Savienības jūras un sauszemes ārējo robežu kontroli, lai apturētu nekontrolētas migrācijas plūsmas uz Eiropas Savienības dalībvalstīm.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā