Pagarina Latvijas karavīru dalību ANO starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā Tuvajos Austrumos

(27.03.2024.)

Saeima trešdien, 27.martā, lēma pagarināt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) starptautiskajā operācijā “United Nations Truce Supervision Organization” (UNTSO) līdz 2026.gada 1.maijam. 

UNTSO militārie novērotāji uzturas Tuvajos Austrumos, lai uzraudzītu pamieru, tā līgumus, novērstu atsevišķu incidentu saasināšanos un palīdzētu citām ANO miera uzturēšanas operācijām reģionā. Latvija saņēmusi operācijas komandiera uzaicinājumu turpināt tajā dalību. 

Drošības situācija Izraēlā vērtējama kā saspīlēta, augsts apdraudējuma līmenis ir arī blakus esošajās valstīs – Libānā, Sīrijā un Ēģiptē. Tāpēc UNTSO operācija ir pierādījusi, ka tā saglabā savu nozīmi un veic uzdevumus arī militāru saspīlējumu laikā, it īpaši situācijai stabilizējoties, norādīts lēmuma projekta anotācijā. 

Šīs starptautiskās miera uzturēšanas operācijas mērķis ir atjaunot un uzturēt starptautisko mieru un drošību, kā arī atturēt no agresijas vai citiem miera pārkāpumiem. Tajā iesaistītajam personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams pašaizsardzības nolūkā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Svētdien, 28.aprīlī