Inese Lībiņa-Egnere: Latvija cer uz Eiropas valstu vienotu izpratni un atbildību cīņā ar Kremļa propagandu un dezinformāciju

(13.06.2018.)

Latvijas centieni atbrīvot savu informatīvo telpu no Kremļa propagandas un dezinformācijas ir atkarīgi arī no mūsu partneru un sabiedroto vēlmes izprast un atzīt problēmas nopietnību, tādēļ mēs patiešām ceram uz Eiropas valstu vienotu izpratni un atbildību šai jautājumā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere, trešdien, 13.jūnijā, uzrunājot konferences Riga StratCom Dialogue 2018 dalībniekus.

Cenzūra nav risinājums, taču mums jāspēj pasargāt sabiedrību no acīmredzami maldinošas, naidīgas un kaitnieciskas informācijas, kas mediju telpā maskēta zem “ziņu” vai “analītikas raidījumu” nosaukuma, diskusijā, kas veltīta nacionālo valdību un starptautisko organizāciju lomai informatīvās telpas regulēšanā, uzsvēra I.Lībiņa-Egnere.

Latvijai, tāpat kā citām Eiropas Savienības valstīm, ir saistoša Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva, un tās ietvaros mūsu iespējas pašu spēkiem mazināt negatīvo un bīstamo propagandas un dezinformācijas kanālu ietekmi ir ierobežotas. Daļa Krievijas televīzijas kanālu, kas tiek translēti Latvijā, ir reģistrēti Zviedrijā un Lielbritānijā, tādēļ šo valstu mediju regulatoru iesaiste un līdzdarbība ir ārkārtīgi būtiska, norādīja I.Lībiņa-Egnere.

Labākais veids, kā veidot sabiedrības “imunitāti” pret dezinformāciju un propagandu, ir veicināt sabiedrības medijpratību, savā uzrunā atzina Saeimas priekšsēdētajas biedre.

I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Saeima aktīvi strādā, lai ierobežotu dezinformācijas un propagandas izplatību. Jau rīt parlaments galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kuru mērķis ir stiprināt Latvijas informatīvo telpu, veicinot kvalitatīva un uzticama satura plašāku pieejamību.

Riga StratCom dialogue 2018 ir stratēģiskās komunikācijas profesionāļu konference, kurā piedalās augsta līmeņa eksperti no valsts pārvaldes, militārās jomas, akadēmiskās vides un privātā sektora, lai kopīgi apspriestu mūsdienu stratēģiskās komunikācijas izaicinājumus. Šogad konferencē tiek analizēts, kā cilvēki pieņem lēmumus, kāda būs mākslīgā intelekta loma un kā parūpēties par demokrātisku vēlēšanu drošību. Šāda stratēģiskās komunikācijas aktualitātēm veltīta konference Rīgā norisinās jau trešo reizi. Šogad tā notiek no 11. līdz 13.jūnijam. Konference pulcē teju 700 nozares profesionāļu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima