Lolita Čigāne: izaugsmes laiks ir īstais brīdis reformām

(19.01.2018.)

„Strukturālās reformas Latvijā jāveic bez liekas kavēšanās. Latvijai jāieklausās Eiropas Komisijas rekomendācijās un tās jāīsteno jau tagad,” piektdien, 19.janvārī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Prognozes vēsta, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums šogad varētu sasniegt 4,2 procentus, un tas ir īstais brīdis veikt tik ļoti nepieciešamās strukturālās reformas. Šobrīd, kā to norāda arī Eiropas Savienības (ES) Padomes Ikgadējais izaugsmes ziņojums, ir ekonomiskās izaugsmes posms, un mums tas jāizmanto gudri un atbildīgi, sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

„Mēs nevaram cerēt, ka izaugsme turpināsies mūžīgi. Tas ir ciklisks process, kam parasti seko ekonomiskā lejupslīde. Ja strukturālās reformas neplānosim atbildīgi, tad brīdī, kad ekonomikas izaugsmes tempi samazināsies, var notikt sāpīga piezemēšanās, ko visskaudrāk varēs just veselības aprūpes, izglītības un sociālajā jomā,” akcentēja L.Čigāne.

Piektdien sēdē Eiropas lietu komisija izskatīja un apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavoto pozīciju par 2018.gada Eiropas semestri, kas aptver ES Padomes secinājumus par Ikgadējo izaugsmes ziņojumu, Agrās brīdināšanas mehānisma ziņojumu un ES Padomes rekomendācijas eirozonas ekonomikas politikai.

Eiropas Komisija ik gadu novembrī nāk klajā ar tā saucamo Eiropas semestra rudens pakotni. Eiropas semestris ir sešu mēnešu posms, kura laikā tiek pārskatīta dalībvalstu budžeta politika un struktūrpolitika, lai atklātu jebkādas iespējamas nekonsekvences un nelīdzsvarotības pazīmes un uzlabotu ekonomisko pārvaldību. Mērķis ir stiprināt koordināciju, kamēr būtiski budžeta lēmumi vēl tiek gatavoti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima