Ārlietu komisijā pārrunā Austrumu partnerības samita rezultātus

(29.11.2017.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 29.novembrī, pārrunāja Austrumu partnerības samita rezultātus, par kuriem deputātus informēja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Piektais Austrumu partnerības samits 24.novembrī notika Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš sēdē uzsvēra, ka Austrumu partnerība nemainīgi ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm, un informēja, ka jau nedēļas nogalē kopā ar Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Lolitu Čigāni un abu komisiju deputātiem Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi tiksies ar Austrumu partnerības valstu parlamentu kolēģiem, lai kopā izvērtētu samita rezultātus.

Austrumu partnerības samitā parakstīta tā deklarācija un pausta politiskā apņemšanās līdz 2020.gadam sasniegt 20 mērķus jomās, kas par prioritārām noteiktas Austrumu partnerības Rīgas samitā – spēcīgāka ekonomika, spēcīgāka pārvaldība, spēcīgāka savienojamība un spēcīgāka sabiedrība -, deputātus informēja Z.Kalniņa-Lukaševica, samitu raksturojot kā veiksmīgu.

Tāpat samitā Eiropas Savienība vēlreiz uzsvērusi, ka Austrumu partnerības ietvaros sadarbība ar partnervalstīm tiks balstīta individuālā pieejā, sacīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre.

Deklarācijā uzsvērts labi funkcionējošu mediju un vārda brīvības nozīmīgums demokrātiskā un noturīgā sabiedrībā, teica Z.Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka mediju stiprināšanas nozīme deklarācijā iekļauta pēc Latvijas un Apvienotās Karalistes priekšlikuma.

Austrumu partnerības samitā parakstīts Eiropas Savienības un Armēnijas visaptverošas un pastiprinātas partnerības nolīgums, kas būs jāratificē dalībvalstu nacionālajos parlamentos, sacīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre.

Ārlietu komisijas deputāti interesējās par nākamā Austrumu partnerības samita, kas plānots 2019.gadā, darba kārtību. Vēstnieks, Ārlietu ministrijas divpusējo attiecību direkcijas vadītājs Ilgvars Kļava sacīja, ka viens no nākamā samita dienas kārtības jautājumiem būs Briseles samitā izvirzīto 20 mērķu progresa izvērtējums.

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima