Baltijas valstu deputāti Tallinā spriedīs par sadarbību robežapsardzībā, enerģētikā, veselības aprūpē un izglītībā

(08.11.2017.)

Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācija 9. un 10.novembrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā piedalīsies BA 36.sesijā, lai kopā ar Lietuvas un Igaunijas deputātiem spriestu par Eiropas Savienības ārējo robežu stiprināšanu un Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropas elektrotīkliem. Tāpat parlamentārieši diskutēs par ciešākas sadarbības iespējām veselības aprūpē un izglītībā, uzmanību veltot jautājumam par darba vidē balstītām mācībām.

Sesiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis).

Latvijas delegāciju vadīs BA viceprezidents Jānis Vucāns, un uz Tallinu dosies arī delegācijas vadītāja vietnieks Romualds Ražuks un delegācijas locekļi Kārlis Krēsliņš, Atis Lejiņš, Imants Parādnieks, Raimonds Rubiks, Veiko Spolītis, Zenta Tretjaka un Juris Viļums.

BA gadskārtējās sesijas ietvaros sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma – 23.Baltijas Padome. Plānots, ka tajā klātesošos uzrunās BA prezidents Ādu Musts (Aadu Must) un Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri.

Tradicionāli sesijas ieskaņā būs arī BA balvas laureātu - Baltijas valstu zinātnieku, literātu un mākslinieku – apbalvošanas ceremonija. Šogad BA balvu mākslā saņems mākslas zinātniece un redaktore Laima Slava. Balvu literatūrā pasniegs lietuviešu dzejniekam, esejistam un tulkotājam Vladam Brazjūnam (Vladas Braziūnas), bet balvu zinātnē - zinātniekam, pētniekam un Igaunijas Genoma centra dibinātājam Andresam Metspalu (Andres Metspalu).


Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima