Saeima konceptuāli atbalsta regulējumu sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanai

(26.10.2017.)

Saeima ceturtdien, 26.oktobrī, konceptuāli atbalstīja Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma projektu. Tas noteiks kārtību, kādā Latvijas valsts finansiāli atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanu un izpēti. 

Jaunā likuma mērķis būs nodrošināt valsts aizsargājamu kultūras pieminekļu statusā esošu kulta celtņu kā nacionāli nozīmīgas kultūras mantojuma daļas saglabāšanu nākamajām paaudzēm. 

Jaunais likums paredzēs, ka Latvijas valsts piedalās sakrālā mantojuma izpētes, tehnisko projektu izstrādes, konservācijas, restaurācijas, remontu un citu atjaunošanas darbu finansēšanā, izveidojot pastāvīgu sakrālā mantojuma finansēšanas programmu gadskārtējā valsts budžeta likumā. Plānots, ka šo programmu kārtējam gadam apstiprinās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). 

Tāpat likumā plānots noteikt sakrālā mantojuma finansēšanas programmas līdzekļu sadali. Priekšlikumu sakrālā mantojuma objekta iekļaušanai šajā programmā varēs iesniegt Latvijas likumos atzīta reliģiska savienība vai reliģiska organizācija, kura neietilpst nevienā reliģiskā savienībā. Jaunajā regulējumā paredzēts noteikt kritērijus objekta iekļaušanai programmā un finansējuma sadalei. 

Plānots, ka VKPAI pieņems lēmumu par finansējuma piešķiršanu programmā iekļautajiem sakrālā mantojuma objektiem, kā arī kontrolēs programmas līdzekļu izlietojumu. 

Likumprojekts paredz Sakrālā mantojuma padomes izveidi. Tās uzdevums būs nodrošināt sadarbību un informācijas apriti starp Kultūras ministriju, VKPAI un reliģiskajām organizācijām. Padomes sastāvā būs pārstāvis no Kultūras ministrijas, trīs pārstāvji no VKPAI un pa vienam no reliģiskajām savienībām. Tā būs konsultatīva institūcija, kuras lēmumiem būs ieteikuma raksturs. 

Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma projekts iekļauts nākamā gada valsts budžeta projekta likumprojektu paketē, un par to Saeima lems vēl arī otrajā galīgajā lasījumā, kas plānots 22.novembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima