Saeima apstiprina Latvijas karavīru dalību ES jūras drošības operācijā kuģošanas brīvības aizsardzībai saistībā ar krīzi Sarkanajā jūrā

(02.05.2024.)

Saeima ceturtdien, 2.maijā, lēma nosūtīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrus dalībai Eiropas Savienības (ES) jūras drošības operācijā kuģošanas brīvības aizsardzībai saistībā ar krīzi Sarkanajā jūrā (EUNAVFOR ASPIDES) līdz nākamā gada 19.februārim. 

NBS sāks dalību šajā operācijā šī gada vasarā, norāda Aizsardzības ministrijā, uzsverot, ka tas dos NBS iespēju gūt operacionālo pieredzi ES jūras drošības operācijā, kā arī kopējo NBS Jūras spēku kompetenci. Tāpat tas demonstrēs vienotību ar pārējām ES valstīm, iesaistoties Eiropai svarīga kuģniecības ceļa drošības nodrošināšanā. 

Kopš pērnā gada beigām strauji ir pasliktinājusies kuģošanas drošība Sarkanajā jūrā. Reaģējot uz situāciju Izraēlā un Gazas joslā, hutiešu kaujinieki sāka uzbrukumus jūras kuģiem, kuri izmantoja Sarkanās jūras reģionu. Hutieši apgalvoja, ka uzbrukumi ir atbildes reakcija uz Izraēlas militārām darbībām Gazas joslā un uzbrukts tiekot kuģiem, kuri ir saistīti ar Izraēlu un tās piegādēm. Šobrīd ir skaidrs, ka regulāri uzbrukumi notiek kuģiem neatkarīgi no to valstiskās piederības, pārvadājuma satura un galamērķa, norāda Aizsardzības ministrijā, uzsverot, ka Sarkanās jūras reģions Eiropai ir ļoti nozīmīgs tirdzniecības un piegāžu ceļš. 

Reaģējot uz krīzi Sarkanajā jūrā, ES Padome šī gada februārī pieņēma lēmumu izveidot šo operāciju, kuras mērķis ir starptautisko kuģu pavadīšana, situācijas apzināšana un novērošana, jūras kuģu aizsardzība ūdenī pret dažādiem uzbrukumiem atbilstoši starptautiskajiem likumiem. 

Šīs operācijas darbības rajons būs Babelmandeba jūras šaurums, Hormuzas jūras šaurums, kā arī starptautiskie ūdeņi Sarkanajā un Arābijas jūrā, Adenas, Omānas un Persijas līcī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde