Saeima lems par aizliegumu alkoholu pārdot lielajās plastmasas pudelēs

(10.05.2017.)

Saeima ceturtdien, 11.maijā, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt alu, sidru, kā arī alkoholiskos kokteiļus un dažādus starpproduktus pārdot lielajās plastmasas pudelēs. 

Galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt arī par likumprojektu, kas paredz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājam noteikt tiesības uz izdienas pensiju. 

Darba kārtībā ir arī līguma ratifikācija Eiropas Savienības un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona fonda izveidei. Viens no fonda uzdevumiem būs veicināt kontaktus starp abu reģionu pilsoniskajām sabiedrībām. 

Izskatīšanai galīgajā lasījumā darba kārtībā ir arī Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu Papildu protokola ratifikācija. Protokols paredz kriminalizēt vairākus jaunus noziegumu veidus, kas saistīti ar terorismu un līdz šim ne nacionālā, ne starptautiskā līmenī kriminālatbildību neparedzēja. Savukārt, lai ieviestu kriminālatbildību par vajāšanu, Saeima otrajā lasījumā rītdien skatīs rosinātās izmaiņas Krimināllikumā

Vēl otrajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredz publiskot disciplināri sodīto tiesnešu vārdus, likumprojektu, kas noteiks sociālās uzņēmējdarbības tiesisko regulējumu, kā arī likumprojektu par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu. 

Tāpat otrajā lasījumā deputāti vērtēs grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz no nākamā gada atteikties no prasības publiskot informāciju par amatpersonām izmaksāto atalgojumu, un grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, lai noteiktu aizliegumu cirka izrāžu atrakcijās izmantot savvaļas dzīvniekus. 

Konceptuāli rītdien Saeimas sēdē deputātiem būs jālemj par Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību līgumu, kas paredz Rail Baltic/Rail Baltica dzelzceļa savienojuma izveidi. 

Tāpat pirmajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredz nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību iesaldēšanu līdz 2020.gadam, un likumprojektu, kas dos iespēju juvelieriem nākamgad savus mākslas darbus zīmogot ar Latvijas simtgades logo. 

Vēl konceptuāli deputāti lems par izmaiņām Autopārvadājumu likumā, kas paredz ieviest kopbraukšanas pakalpojumu regulējumu, uzlabojumus taksometru vadītāju profesionālās kvalifikācijas jomā, kā arī pilnveidot autoostu darbību. 

Rīt plānots izskatīšanai Saeimas komisijās nodot virkni likumprojektu, tostarp grozījumus valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā, lai uzlabotu valsts amatpersonu deklarācijās iekļauto ziņu pārbaudi, un grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz iespēju pilsoņiem brīvprātīgi pieteikties dienestam Latvijas armijas rezervē un sekmīgi apgūt noteiktu militārās apmācības kursu. 

Vēl rītdien komisijām plānots nodot arī grozījumus tiesu varas likumā, kas rosināti, lai mazinātu izpildvaras un likumdevēja ietekmi uz tiesnešu karjeras jautājumiem. Šo likumprojektu Saeimas Juridiskā komisija aicinās izskatīt arī pirmajā lasījumā. 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija rosinājusi rītdien darba kārtībā iekļaut paziņojumu par deputātiem, kuri līdz šī gada aprīlim saukti pie administratīvās atbildības. 

Saeimas 11.maija sēdes darba kārtībā ir 43 jautājumi. 

Rīt plkst.17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī