Baltijas valstu parlamentārieši Rīgā spriedīs par ciešāku sadarbību migrācijas, demogrāfijas un transporta jomās

(26.10.2016.)

27. un 28.oktobrī Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) 35.sesiju sanāks deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem, lai spriestu par tādiem jautājumiem kā migrācija un Eiropas Savienības ārējās robežas apsardzība, demogrāfiskā situācija Baltijas valstīs, kā arī reģionālās transporta infrastruktūras attīstība, īpašu uzmanību veltot Rail Baltica projektam.

Sesijas ietvaros notiks arī BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē laureātu apbalvošanas ceremonija, kā arī pasniegs BA medaļas, ko piešķir par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā.

BA 35.sesiju piektdien, 28.oktobrī, pulksten 10.30 Saeimas Sēžu zālē atklās BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, kā arī Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė).

„Baltijas valstu sadarbības vēsturē šī ir īpaša sesija, jo iezīmē 25.gadskārtu kopš Baltijas Asamblejas dibināšanas. Šis bijis izaicinājumiem pilns laiks, taču, pateicoties tiem, esam spējuši attīstīt ciešāku sadarbību,” uzsver J.Vucāns.

„Drošība un aizsardzība, kā arī robežsargu sadarbība ir tikai daži no uzdevumiem, pie kā esam rūpīgi strādājuši. Lielu uzmanību esam veltījuši arī tūrisma attīstībai, pozicionējot Baltiju kā vienotu tūrisma galapunktu. Tāpat jāizceļ sadarbība orgānu transplantācijā, kas ļāvusi glābt dzīvību jau daudziem baltiešiem,” akcentē J.Vucāns, piebilstot, ka nākotnē jādomā par ciešāku sadarbību arī eksporta tirgu apgūšanā un ārvalstu investīciju piesaistē.

Saeimas namā BA ietvaros sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma – 22.Baltijas Padome -, kurā klātesošos uzrunās J.Vucāns, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Igaunijas ārlietu ministrs Jirgens Ligi (Jürgen Ligi), kā arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs (Linas Linkevičius). 

Pirms sesijas atklāšanas ceturtdien, 27.oktobrī, Saeimas nama Lielajā vestibilā pulksten 10.30 notiks BA 25.gadskārtai veltītās izstādes atklāšana, kurā Baltijas valstu parlamentu sadarbības institūcijai veltītās ekspozīcijas apmeklētājus sveiks I.Mūrniece un J.Vucāns. Tāpat ceturtdien notiks arī BA 25.gadadienas svinīgais pasākums, kura ietvaros paredzēta jaunās Saeimas ēkas Jēkaba ielā 6/8, tostarp Baltiešu zāles, oficiālā atklāšana.

Tradicionāli sesijas ieskaņā būs arī BA balvas laureātu - Baltijas valstu zinātnieku, literātu un mākslinieku – apbalvošanas ceremonija. Šogad BA balvu zinātnē saņems Maija Dambrova no Latvijas. Balva literatūrā tiks pasniegta lietuviešu rakstniekam Sigitam Parulskim (Sigitas Parulskis), bet balva mākslā - Igaunijas izvirzītajam režisoram Kristijonam Vildžūnam (Kristijonas Vildžiūnas).

 

Pasākumu programma

27.oktobris
10.30    BA 25.gadskārtai veltītās izstādes atklāšana, Saeimas nama Lielais vestibils
16.30    BA 25.gadadienas svinīgā pasākuma, kā arī Baltiešu zāles un Saeimas jaunās ēkas Jēkaba ielā 6/8 oficiālā atklāšana, 1.stāvs, konferenču zāle
20.00    BA balvu pasniegšanas ceremonija, kultūras pils „Ziemeļblāzma” (mediju pārstāvjus, kuri vēlas atspoguļot pasākuma norisi, lūdzam pieteikt dalību Saeimas Preses dienestā līdz 26.oktobra pulksten 16.00)


 

28.oktobris
10.30    BA 35.sesijas atklāšana, BA medaļu pasniegšanas ceremonija
11.40    22.Baltijas Padome
13.30    Preses konference
14.30    BA pirmā sesija „Migrācija un Eiropas Savienības ārējās robežas pārraudzīšana: jaunie izaicinājumi un Baltijas valstu kopīgie risinājumi”
15.10    BA otrā sesija „Baltijas valstu demogrāfiskā situācija un valsts politika ģimenes atbalstam: investīcijas labklājībā un izaugsmē”
15.50    BA trešā sesija „Baltijas valstu kopīgā rīcība reģionālās transporta infrastruktūras attīstīšanai”
16.45    BA 35.sesijas rezolūcijas un nobeiguma dokumenta pieņemšana un parakstīšana

(visi 28.oktobra pasākumi notiks Saeimas Sēžu zālē, Jēkaba ielā 11, izņemot preses konferenci, kas rīkota Saeimas Sarkanajā zālē)

 

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests