Saeima lems, vai noteikt kriminālatbildību par militārās un kaujas pieredzes gūšanu ārvalstīs

(21.09.2016.)

Lai mazinātu iespējamos drošības riskus saistībā ar dienestu trešajās valstīs, Saeima ceturtdien, 22.septembrī, konceptuāli lems par liegumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem dienēt ārvalstu armijās, kā arī policijā un drošības iestādēs. To paredz grozījumi Nacionālās drošības likumā un Krimināllikumā, par aizlieguma pārkāpumu nosakot līdz pat četriem gadiem ilgu brīvības atņemšanu.

Tāpat pirmajā lasījumā deputātiem jāskata grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Tie paredz, ka valsts apmaksāta sociālā rehabilitācija pēc dalības starptautiskā misijā būs pieejama arī civilajiem ekspertiem, kuri savus pienākumus veic paaugstināta drošības riska apstākļos.

Parlamentāriešiem jālemj arī par atvieglotu kārtību dokumentu atvasinājumu apliecināšanā, ko nosaka pirmajā lasījumā skatāmās izmaiņas Dokumentu juridiskā spēka likumā. Fiziskas personas dokumentu kopijas un citus to atvasinājumus varēs apliecināt pašas ar savu parakstu, vienlaikus nodrošinot iespēju pēc pieprasījuma uzrādīt dokumenta oriģinālu, paredz grozījumi.

Darba kārtībā pirmajā lasījumā ir arī izmaiņas, kas precizē kadastra un zemesgrāmatu likumus saistībā ar apbūves tiesības ieviešanu 2017.gadā, kā arī vairāki likuma grozījumi saistībā ar jaunu regulējumu noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijai.

Savukārt otrajā lasījumā deputātiem jālemj par stingrāku reģistrācijas kārtību pasta komersantiem, ko paredz izmaiņas Pasta likumā.

Galīgajā lasījumā deputāti rīt skatīs grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas pilnveido sociālās apdrošināšanas sistēmu un risina virkni praksē  konstatētu problēmu. 

Deputātiem ceturtdien otrreizējā caurlūkošanā jāskata grozījumi Jūras kodeksā, kas paredzēja sporta buru jahtu reģistrāciju noteikt kā brīvprātīgu.

Darba kārtībā ir arī Saeimai iesniegtie likumprojekti, un deputātiem būs jālemj par to nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Imigrācijas likumā saistībā ar ārzemnieku uzturēšanos Latvijā kā sezonas darbiniekiem.

Deputāti rīt lems arī par kolektīvā iesnieguma „Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos” tālāko virzību.

Savukārt Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija darba kārtībā lūgusi iekļaut grozījumus Latvijas Republikas Zemessardzes likumā, kas paredz iespēju nodrošināt zemessargu un rezerves karavīru kvalitatīvu apmācību, iesaistot zemessargus šī procesa nodrošināšanā vairāk par 30 dienām gadā un izmaksājot zemessargiem Ministru kabineta noteikumos noteikto kompensāciju.

Saeimas 22.septembra sēdes darba kārtībā ir 26 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima