Saeimas priekšsēdētāja: holokausta piemiņa Latvijā vienmēr būs dzīva

(04.07.2016.)
VideoGalerija

“Holokausta piemiņa Latvijā vienmēr būs dzīva, un vienaldzība to neaizskalos. Mēs šo piemiņu nodosim nākamajām paaudzēm. Mēs godbijībā pieminam ebreju tautas ciešanas. Ebreji vienmēr bijuši, ir un būs Latvija sabiedrības daļa. Mēs noliecam galvu nevainīgo upuru priekšā.” To apliecināja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 4.jūlijā, uzrunājot klātesošos Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas pasākumā.

Otrā pasaules kara laikā uz Latvijas zemes savas tautības dēļ tika iznīcināti neskaitāmi cilvēki, un gandrīz 70 tūkstoši no viņiem bija ebreji, kas līdz tam mierīgi bija dzīvojuši mums līdzās. Nacistu organizētais holokausts Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, diemžēl nenotika bez vietējiem izpalīgiem. Šiem noziegumiem nav attaisnojuma un noilguma, teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka dzīva būs arī piemiņa par ebreju glābējiem: “Mūsu vidū bija drosmīgie, kas riskēja ar savu dzīvību un nepakļāvās nacistu pavēlēm. Tepat blakus atrodas piemineklis Žanim Lipkem un citiem, kuriem cilvēcība bija svarīgāka par visu un kuri Otrā pasaules kara gados glāba ebrejus. Glābēju varonība un cilvēcīguma piemērs ir kā apliecinājums, ka cilvēkmīlestība gūst virsroku.”

Šī ir ne tikai Latvijas, Vācijas un daudzu Eiropas valstu traģēdija, - tā ir cilvēces un pasaules traģēdija, teica I.Mūrniece, uzsverot, ka holokausta piemiņa un vēsturiskā izpēte ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās. “Mēs par to stingri iestājamies gan pašu mājās, gan starptautiski. Tieši šajās dienās mēs pieminam arī Elija Vīzela aiziešanu. Viņš, kas pats pārdzīvoja holokaustu, savu mūžu veltīja tam, lai cilvēkos raisītu līdzpārdzīvojumu.”

“Saeima ir spērusi nozīmīgus soļus, lai atdotu Latvijas ebreju kopienai svarīgos kultūras, reliģijas un sociālas nozīmes īpašumus, kurus tai bija atņēmusi padomju vara un vācu nacisti,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka no vēstures neko nevar izsvītrot un holokausts atgādina, kur noved valstiskā līmenī mērķtiecīgi kurināta neiecietība. “Šodien, kad Eiropā saskaramies ar grūtībām un izaicinājumiem, mums visiem un ikvienam jānostājas pret naida un vardarbības kurināšanu starp tautām, reliģijām un cilvēku grupām. Mūsu augstākais uzdevums ir nepieļaut karus, vardarbību un masveida slepkavību atkārtošanos.”

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157667792781454
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima