I.Mūrniece: Baltijas sadarbības augstākā prioritāte ir un būs drošība

(01.04.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 1.aprīlī, aicināja Baltijas valstis daudz nopietnāk un aktīvāk sadarboties, lai stiprinātu mūsu reģiona drošību, tostarp darbojoties Eiropas līmenī, Rēzeknē, uzrunājot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentāriešus un ekspertus, sacīja I.Mūrniece.

Latvija – Baltijas Asamblejas (BA) prezidējošā valsts – par prioritāti izvirzījusi drošības jautājumus, akcentēja I.Mūrniece, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā atklājot Baltijas Asamblejas (BA) Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas un Tieslietu un drošības komitejas kopīgo sanāksmi. Viņa uzsvēra, ka Latvija turpinās ieguldīt līdzekļus valsts aizsardzībā un robežu stiprināšanā.

“Mēs redzam, kā Kremlis audzē militāros muskuļus. Mūs cenšas ievainot ar hibrīdkara elementiem – tos Kremlis jau ilgstoši lieto pret Baltiju. Tās ir gan ekonomiskās sviras, gan propaganda informatīvajā telpā, gan ietekmes aģenti un tautiešu politika. Latgalē to izjūt īpaši asi,” sacīja I.Mūrniece, norādot, ka sanāksmes norises vieta nav izvēlēta nejauši: Latgale simbolizē Baltijas valstu drošību plašākā nozīmē. Cilvēki Latgalē apzinās pieaugošos drošības riskus. Latgalē ir daudz Latvijas patriotu, redzam lielu pieaugumu Zemessardzē un Jaunsardzē. 

Runājot par mūsu drošības izaicinājumiem, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijas sabiedrībā ir jāturpina diskusija par iespēju ieviest obligāto militāro dienestu valsts pašaizsardzībai, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā.

I.Mūrniece uzsvēra, ka arī citi Eiropas izaicinājumi – terorisms un bēgļu straumes - prasa mūsu valstu iekšējās un ārējās drošības stiprināšanu, Eiropas ārējās robežas nostiprināšanu. Jāstrādā ne vien Baltijas, bet visas Eiropas līmenī, norādīja Saeimas priekšsēdētāja. Šajā ziņā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija ir lielisks piemērs, jo šeit Eiropas Frontex programmas ietvaros Eiropas Savienības dalībvalstu robežsargi apgūst robežu drošību.

Piektdien Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas un Tieslietu un drošības komitejas kopīgā sanāksmē reģiona parlamentārieši un eksperti spriež par kopīgu apmācību programmu Baltijas valstu drošības iestādēm, kā arī diskutē par reģiona informatīvās telpas stiprināšanu.

 

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666563755906
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt