Daiga Mieriņa: Latgales cilvēki ir daudzveidīgi un bagāti ar savu valodu un tradīcijām

(18.04.2024.)
Galerija

“Latgale ir reģions, kas lepojas ar savu unikālo kultūras mantojumu un identitāti. Latgales cilvēki ir daudzveidīgi un bagāti ar savu valodu un tradīcijām, kas ir būtiska daļa no Latvijas kultūrtelpas,” to uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 18.aprīlī, Saeimas namā atklājot fotogrāfiju izstādi “Latgalietis XXI gadsimtā” par godu Latgales kongresa gadadienai. Izstādē aplūkojamas 12 autoru fotogrāfijas ar dažādiem Latgales ļaudīm – apskatāmas viņu paražas, tikumi, tradīcijas un rakstura īpašības. 

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka izstādes kurators Igors Pličs un visa Latgales fotogrāfu biedrība ir veikusi nenovērtējamu darbu, vairāk nekā 14 gadu laikā organizējot izstādes, kas izceļ Latgales kultūras mantojumu un popularizē to ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē.

“Šajā izstādē mēs redzam Latgales cilvēku portretus, katru no tiem unikālu, bet ar kopīgu spēju atklāt cilvēku būtību attēlā, pat ja tas ir tikai mirklis laikā,” sacīja D.Mieriņa, pateicoties fotogrāfiem par skaistajām fotogrāfijām.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks izcēla fotogrāmatu “Latgalietis XXI gadsimtā”, kurā pēc būtības iekļauts viss, ko varam redzēt šeit šodien melnbaltajās fotogrāfijās. Tās parāda cilvēka patiesos vaibstus, nospiežot fotoaparāta pogu un notverot mirkli. Šī izstāde ir daļa no Latgales kultūrvides, sacīja E.Teirumnieks, aicinot ikvienu apmeklēt izstādi.

Latgales apakškomisijas sekretāre Anna Rancāne uzsvēra, ka šeit atceļojušas fotogrāfijas, lai mēs visi ieskatītos latgaliešiem acīs un novērtētu tos cilvēkus, kuri vēl joprojām dzīvo austrumu pierobežā. Viņi ir tie, kuri gan ar savu fizisko, gan garīgo būtību stiprina un sargā mūsu valsts robežu. A.Rancāne arī izcēla jauniešus, kuri šodien bija atbraukuši uz Saeimas namu: “Viņi ar savu būtību apliecina, ka latgaliešu valoda ir visas latviešu tautas nacionālā bagātība un ka tā joprojām ir dzīva.”

Izstādes atklāšanā klātesošos arī uzrunāja Krāslavas ģimnāzijas skolniece un skatuves runas konkursa “Vuolyudzāni" pērnā gada uzvarētāja Anna Guba, kā arī latgaliešu valodas, kultūras un vēstures olimpiādes pērnā gada uzvarētāji, Nautrēnu vidusskolas skolēni Rūta Vonoga un Renārs Jurdžs. Pasākumā uzstājās latgaliešu kultūras kustības “Volūda” folkloras kopa “Ceidari”.

Šīs fotogrāfijas ir daļa no ceļojošās izstādes, kas tapa 2017.gadā par godu Latgales kongresa simtgadei un iekļautas arī īpašā fotogrāmatā. Ideja par Latgales cilvēku fotoattēlu apkopojumu radās fotogrāfam no Preiļiem Igoram Pličam, un viņš ir arī viens no šīs izstādes fotogrāfiem.

Latgales kongresa diena iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas un neatkarīgas Latvijas valsts izveidi 1918.gadā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720316312059/with/53662355284
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 1.maijā