Eiropas lietu komisija apstiprina Latvijas nostāju, kas paredz stingrāku kopējo ES rīcību migrācijas plūsmu pārvaldībā

(05.10.2015.)
Galerija

“Publiskajā telpā Eiropas Savienība daudz ir pelta par nevēršanos pret migrācijas krīzes cēloņiem, bet cīnīšanos tikai ar sekām. Eiropas lietu komisijas šodien apstiprinātā Latvijas nacionālā pozīcija skaidri norāda uz migrācijas krīzes cēloņiem un problēmām un paredz rīcību cīņai ar tām, tostarp efektīvāku nelegālo migrantu atgriešanu izcelsmes vai iepriekšējās mītnes valstīs,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne pirmdien, 5.oktobrī.

Dati liecina, ka aizvadītajā gadā mazāk kā 40 procenti nelegālo migrantu atstāja Eiropas Savienību (ES), kas apliecina – ES atgriešanas politika ir jāstiprina. Turklāt patlaban migrācijas spiediens aizvien pieaug, radot jaunus izaicinājumus ES un tās migrācijas politikai, skaidro Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Latvija atbalsta ikvienu pasākumu, kura mērķis ir pēc iespējas ātrāka personu identifikācija, lai nošķirtu personas, kurām patiesi nepieciešama starptautiskā aizsardzība, no personām, kuras ieradušās labākas dzīves meklējumos. Mūsu valsts īpaši atbalsta pasākumus, kas vērsti uz to cilvēku atgriešanu izcelsmes vai mītnes zemēs, kuri ES ieradušies ekonomisku mērķu vadīti.

Latvija uzskata, ka arī turpmāk dalībvalstīm ir jānodrošina iespēja papildus ES drošo patvēruma meklētāju izcelsmes valstu sarakstam izstrādāt un uzturēt savu nacionālo šāda veida sarakstu.

Tāpat Latvija atzinīgi vērtē faktu, ka jau tuvākajā laikā Eiropas Aģentūras operatīvās sadarbības vadībai (Frontex) ietvaros tiks izveidota struktūrvienība atgriešanas jautājumu koordinācijai, kā arī ieceri izveidot Eiropas Atgriešanas sakaru virsnieku un Frontex sakaru virsnieku institūtus. Vienlaikus mūsu valsts aicina Eiropas Komisiju plānot atbilstošu finansējumu iecerēto pasākumu īstenošanai, akcentēts Latvijas nostājā.

Sēdē par Latvijas nacionālo pozīciju deputātus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Komisijas sēdē deputāti aktīvi iztaujāja atbildīgās amatpersonas par migrācijas krīzi Eiropā un aspektiem, kas skar Latviju.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima