I.Laizāne: pat viena cilvēka goda un cieņas atjaunošana pamato likuma pieņemšanu

(03.03.2015.)

„Pat ja varam reabilitēt vienu cilvēku, atjaunojot viņa godu un cieņu, likums ir sasniedzis savu mērķi,” otrdien, 3.martā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne, deputātiem izvērtējot pirms pusotra gada pieņemtā likuma normu darbību praksē.

2013.gadā stājās spēkā likums par Latvijas un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs nepamatoti ievietotajām personām. Ir svarīgi Saeimā izvērtēt iepriekš pieņemto likumu ieviešanu un to, kā tas darbojas praksē, uzskata I.Laizāne, paužot apņēmību arī turpmāk vērtēt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas virzīto likumu darbību dzīvē.

Komisijas sēdē vairāki Saeimas deputāti pauda bažas par mazo reabilitēto personu skaitu, jo kopš likuma stāšanās spēkā ir saņemti tikai seši iesniegumi un pēc veiktajām ekspertīzēm tikai vienā gadījumā ir atjaunots personas gods un cieņa, veicot arī atbilstošas izmaiņas personas datu apstrādes sistēmās. Ģenerālprokuratūras pārstāve mazo iesniegumu skaitu skaidroja ar pieņēmumu, ka citas piespiedu ārstēšanu izcietušās personas morāli varētu nebūt gatavas šo sāpīgo pieredzi atkal piedzīvot, veicot reabilitācijai nepieciešamo psihiatrijas ekspertīzi.

Cilvēktiesību komisijas deputāti apšaubīja Psihiatrijas un narkoloģijas centra pārstāves teikto, kura savas vairāk nekā 50 gadu ārsta prakses laikā neesot pieredzējusi piespiedu ārstēšanu politisku motīvu dēļ. Deputāti norādīja, ka šādi apgalvojumi ir pretrunā ar vairākos dokumentāli pamatotos pētījumos pausto, turklāt rada šaubas par šīs iestādes gatavību īstenot likumā noteikto.

Par likuma „Par Latvijas un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam nepamatoti ievietotajām personām” piemērošanu praksē otrdien, 3.martā, Saeimas Cilvēktiesību komisijas deputāti uzklausīja likuma normu īstenošanā iesaistīto institūciju pārstāvjus.

Likums stājās spēkā 2013.gada 1.augustā. Tas paredz atjaunot to personu godu un cieņu, kuras padomju laikā bez tiesas nolēmuma tika nepamatoti ievietotas psihiatriskajās ārstniecības iestādēs par viņu politisko pārliecību, pretošanos totalitārajiem režīmiem, par reliģiskajiem uzskatiem, par nacionālo piederību vai par piederību pie noteiktas sabiedrības šķiras. Likuma mērķis ir likvidēt šīm personām radītās nelabvēlīgās tiesiskās sekas.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima