Baltijas Asambleja un Skandināvijas, Beniluksa un Austrumu partnerības valstu parlamentārieši diskutē par drošību Eiropā

(24.11.2014.)
Galerija

Saeimā pirmdien, 24.novembrī, notika Baltijas Asamblejas (BA), Ziemeļu Padomes, Beniluksa parlamenta, Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas (GUAM) Parlamentārās Asamblejas un Višegradas valstu pārstāvju konsultācijas. Parlamentāriešu tikšanās galvenais jautājums bija drošības jautājumi Eiropā un Centrālāzijā.

„Latvijai ar Gruziju, Ukrainu, Azerbaidžānu un Moldovu ir cieša partnerība, mēs augstu vērtējam atvērto un intensīvo dialogu, kā arī nemainīgi atbalstām šo valstu eirointegrācijas centienus. Arī šajās dienās, sastopoties ar apdraudējumu drošībai un demokrātijai Ukrainā, mēs varam būt stipri tikai tad, ja esam kopā,” atklājot tikšanos, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un uzsvēra – Eiropai nav vajadzīgs jauns aukstais karš, mēs nevēlamies jaunas sienas un robežas mūsu starpā, tomēr starptautisko tiesību rupji pārkāpumi netiks atstāti bez reakcijas.

„Latvija uzskata, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties tās ārpolitikas virzienu. Tajā pašā laikā mēs stingri iestājamies par to, lai stiprinātu Eiropas Savienības attiecības ar visām Austrumu Partnerības valstīm. Lai arī politiskā situācija katrā no tām ir atšķirīga, tomēr mūsu vērtībām ir jābūt vienotām. Ikvienai valstij, kura vēlas pievienoties Eiropas Savienībai, ir jārūpējas par politisko plurālismu, efektīvu un nepolitisku tiesu sistēmu, kā arī likuma varas stiprināšanu,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Uzrunājot klātesošos, BA Ekonomikas, enerģētikas un inovāciju komitejas priekšsēdētāja vietnieks Atis Lejiņš vērsa uzmanību, ka Latvijas uzmanība Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentūrā būs pievērsta notikumiem ES austrumu robežā un Centrālāzijā. Tāpat Latvijā plānots Austrumu partnerības samits. A.Lejiņš uzsvēra – tas ir ievērojams sasniegums, ka Latvija un Lietuva – divas bijušās Padomju Savienības valstis, kuru brīvībai neviens neticēja – ir ne tikai ES dalībvalstis, bet tām arī dots gods vadīt ES Padomes prezidentūru.

BA, Ziemeļu padomes, Beniluksa parlamenta, GUAM Parlamentārās Asamblejas un Višegradas valstu pārstāvju tikšanās laikā pārrunāti drošības jautājumi Eiropā un Centrālāzijā, tostarp pašreizējā situācija Ukrainā, Ukrainas krīzes globālā un reģionālā ietekme, kā arī parlamentu uzdevumi demokrātijas, drošības un stabilitātes nodrošināšanā.

BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā tiek risināti BA dienas kārtības aktuālie sadarbības jautājumi.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649381011136
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī