Saeima rīt lems par elektroenerģijas cenas pieauguma kompensāciju mazturīgām un daudzbērnu ģimenēm

(17.09.2014.)

Trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu. To paredz grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, par kuriem ceturtdien, 18.septembrī, Saeima lems galīgajā lasījumā.

 Lai atvieglotu pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem valsts atbalsta programmas ietvaros, Saeima rīt lems par ierosinājumu noteikt mazāku līdzfinansējuma summu kredītņēmējam mājokļa iegādei, ko paredz izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavotie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

 Galīgajā lasījumā deputāti skatīs arī Kredītbiroju likumprojektu, kas paredz izveidot kredītinformācijas biroju, kurā plānots atspoguļot iedzīvotāju parādsaistības. Regulējums izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvāku kredītinformācijas pieejamību un uzlabotu kredītriska pārvaldību.

Tāpat galīgajā lasījumā parlaments rīt skatīs grozījumus nodokļu un nodevu likumā un Valsts ieņēmumu dienesta likumā, lai noteiktu, ka uzņēmējiem, kuriem radušies nodokļu kavējumi saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām preču importam, nodokļu administrācija varēs atlikt vai sadalīt termiņos nodokļu maksājumus.

Izskatīšanai otrajā lasījumā rītdienas Saeimas sēdē iekļauts Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekts un grozījumi Konkurences likumā, kas izstrādāti, lai līdzsvarotu tirgotāju un piegādātāju intereses preču mazumtirdzniecībā, aizliedzot piemērot noteiktas prasības preču piegādātājem.

Otrajā lasījumā Saeima rīt arī lems par izmaiņām Arhīvu likumā, paredzot, ka tos papīra dokumentus, kas noteiktā kārtībā pārvērsti elektroniskā formā glabāšanai elektroniskā vidē un kuru oriģinālu uzrādīšana nebūs nepieciešama, iestādes varēs iznīcināt.

Pirmajā lasījumā deputāti rīt skatīs grozījumus nodokļu un nodevu likumā, kas noteiks, ka traktortehnikas un to piekabju reģistrācija turpmāk būs maksas pakalpojums, savukārt valsts nodeva turpmāk būs jāmaksā par sertificēta psihologa un psihologa-pārrauga (supervizora) reģistrāciju un sertifikāta izsniegšanu.

Tāpat konceptuāli Saeima lems par izmaiņām Profesionālās izglītības likumā, kas paredz vairākus pasākumus profesionālās izglītības kvalitātes un prestiža celšanai, un grozījumiem Uzturlīdzekļu garantiju likumā, kas paredz izveidot publiski pieejamu datu bāzi ar uzturlīdzekļu nemaksātājiem.

Rītdien Saeima lems arī par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, ko iesnieguši deputāti. To vidū grozījumi Darba likumā, ar kuriem rosināts nodrošināt sociālās garantijas zemessargiem, un likuma projekts par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu.

Kopumā 18.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts 31 jautājums, un sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem