Kalniņa-Lukaševica Bundestāgā prezentē Latvijas ES prezidentūras prioritātes, tostarp Austrumu partnerības reformu

(03.06.2014.)
Galerija

Viena no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē prioritātēm būs ES Austrumu partnerības iniciatīvas pārskatīšana, veidojot to politiski precīzāku un atbilstošāku katrai partnervalstij. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica pauda, Berlīnē tiekoties ar Vācijas parlamenta deputātiem – Bundestāga ES lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieku Heincu Joahimu Barhmanu (Heinz-Joachim Barchmann) un Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieku Francu Tēnesu (Franz Thönnes).

Z.Kalniņa-Lukaševica sarunā akcentēja, ka attiecībā pret katru Austrumu partnerības valsti – Ukrainu, Moldovu, Gruziju, Azerbaidžānu, Armēniju un Baltkrieviju - jābūt individuālai pieejai, piedāvājot tādu tuvināšanās līmeni ES, kāds atbilst katras partnervalsts vēlmēm.

„Līdz šim Austrumu partnerībai bijusi pārāk tehnokrātiska un normatīva pieeja. Tādēļ, pārskatot šo iniciatīvu 2015.gadā Latvijas prezidentūras laikā, tai jākļūst daudz diferencētākai. Ir jāņem vērā, ka ir valstis, kuras vēlas iet tālāk un nākotnē redzēt reālu iestāšanās iespēju Eiropas Savienībā, bet ir arī valstis, kurām tas nav aktuāli,” teica komisijas priekšsēdētāja.

Austrumu partnerības pārskatīšana būs daļa no Latvijas prezidentūras prioritātes, kas veltīta ES globālās lomas stiprināšanai, atzīmēja Z.Kalniņa-Lukaševica. Citi prezidentūras prioritārie virzieni būs ES digitālās ekonomikas veicināšana, kā arī ES konkurētspējas un vienotā tirgus stiprināšana.

Pārrunājot aktuālo situāciju Ukrainā, puses bija vienisprātis par spēcīgas un aktīvas pilsoniskās sabiedrības izšķirošo nozīmi demokrātiskas un stabilas Ukrainas veidošanā, tostarp akcentējot ES dalībvalstu nevalstisko organizāciju un domnīcu īpašo lomu Austrumu partnerībā.   Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica Vācijas parlamentā tikās arī ar Bundestāga ES lietu komisijas un Ārlietu komisijas locekli Kristofu Bergneru (Christoph Bergner). Tikšanās laikā pārrunāts ES dienaskārtībā aktuālais jautājums par augstāko ES amatpersonu izvēles gaitu. Z.Kalniņa-Lukaševica darīja zināmu, ka Latvija jaunajai Eiropas Komisijas kolēģijai virza bijušo premjerministru Valdi Dombrovski, kura kandidatūrai pagājušajā nedēļā atbalstu pauda arī Saeimas Eiropas lietu komisija. 

Vizītes Berlīnē laikā Z.Kalniņa-Lukaševica arī piedalās ES paplašināšanās 10.gadskārtai veltītā starptautiskā konferencē „EU 10 x 10”. Konferenci organizē Eiropas kustība Vācijā, un tajā piedalās diplomāti un parlamentārieši no 10 dalībvalstīm, kuras ES pievienojās 2004.gadā, kā arī Vācijas eksperti, pilsoniskās sabiedrības pārstāvji un parlamentārieši, tostarp Bundestāga prezidents Norberts Lammerts (Norbert Lammert).

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima