Saeimas priekšsēdētāja biedri ar Eiropas Savienības Kosmosa programmas aģentūras izpilddirektoru pārrunā Latvijas iespējas kosmosa tehnoloģiju pielietošanas jomās

(29.06.2023.)
Galerie

Saeimas priekšsēdētāja biedri Zanda Kalniņa-Lukaševica un Jānis Grasbergs ceturtdien, 29.jūnijā, tikās ar Eiropas Savienības Kosmosa programmas aģentūras izpilddirektoru Rodrigu da Koštu (Rodrigo da Costa), lai pārrunātu Latvijas uzņēmumu un pētnieku sadarbības iespējas ar aģentūru.

Zanda Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka mēs lepojamies ar saviem daudzsološajiem uzņēmumiem, kas iesaistās starptautiskās kosmosa misijās ar to izstrādātajām tehnoloģijām, jo īpaši ar precīzām laika mērīšanas iekārtām un degvielas uzpildes sistēmām. Latvija turpina strādāt pie tā, lai pilnveidotu kosmosa nozarē nepieciešamās prasmes un zināšanas, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre.

J.Grasbergs novērtēja kosmosa tehnoloģiju iespēju pielietošanu dažādās nozarēs, tostarp lauksaimniecības zemju apsekošanā. Pateicoties šīm tehnoloģijām ir iespējams efektīvāk izmantot pieejamos resursus, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedrs.

Aģentūras izpilddirektors Rodrigu da Košta aicināja Latvijas pētniekus un uzņēmumus aktīvi piedalīties aģentūras izsludinātajos konkursos, tādējādi aizvien vairāk nodrošinot Latvijas un aģentūras sadarbības veicināšanu.

Klātesošajiem spriežot par Latvijas kapacitāti kosmosa nozarē, izcelta tika infrastruktūra, tehnoloģijas, kosmosa datu lietojumi un zinātne, tostarp izglītība un pētniecība.

Sarunā ar Eiropas Savienības Kosmosa programmas aģentūras izpilddirektoru piedalījās arī ekonomikas ministres padomniece inovāciju un digitalizācijas jautājumos Ieva Siliņa un Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309410716
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”