Edvards Smiltēns Ukrainas parlamentā: aizvērt elles vārtus Ukrainā ir visas civilizētās pasaules pienākums

(12.01.2023.)
Galerie

“Ar savu varonību jūs esat paveikuši neiespējamo – īstu atmodu! Gan kaujas laukos, gan raidot tik spēcīgu drosmes un apņēmības grūdienu, ka tas sasniedzis katru brīvās pasaules nostūri, sasniedzis miljardu ļaužu sirdis. Tas klīdinājis ilūziju miglu, radījis nepieredzētu solidaritātes un cilvēciskas sadarbības vilni un licis mūsu tautām atcerēties un novērtēt pašu galveno – mūsu brīvību, neatkarību un demokrātiju,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ceturtdien, 12.janvārī, Kijivā uzrunājot Ukrainas parlamenta – Verhovna Radas – deputātus.

Saeimas priekšsēdētāja vadītā delegācija ieradusies Kijivā, lai paustu atbalstu un solidaritāti Ukrainas tautai. Uzsākot vizīti, Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar Verhovna Radas priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk), kurš pauda pateicību par Latvijas atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, tostarp uzņemot viņus mūsu valstī. Ukrainas galvaspilsētā Saeimas priekšsēdētājam un viņa vadītajai delegācijai plānotas tikšanās arī ar citām Ukrainas augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētājs no parlamenta tribīnes ukrainiski uzrunāja Verhovna Radas deputātus, paužot cieņu Ukraiņu valodai, kā arī cilvēkiem, kas, nonākuši Latvijā, no pirmās dienas apņēmīgi mācās latviešu valodu.

E.Smiltēns sacīja, ka “patiesībā Padomju Savienība beidzot pa īstam sabrūk tikai tieši tagad. Tā sagrūst mūsu acu priekšā Ukrainas kara laukos un mūsu sirdīs, ģeopolitiski un cilvēciski”. Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Padomju Savienība sabrūk simboliskā laikā, tieši simtajā gadā, kopš Padomju Savienības radīšanas dienas, ko Krievijas asinskārais diktators bija iecerējis atdzīvināt vēl atbaidošākā formā, atverot elles vārtus uz Ukrainas zemes. “Šos vārtus aizvērt kopīgiem spēkiem nu jau ir visas civilizētās pasaules pienākums,” uzsvēra E.Smiltēns.

“Jūsu spēks ļauj mums pašu mājās paveikt lietas, ko esam atlikuši gadiem, spert platus soļus prom no padomju mantojuma, no kaimiņa impēriskās ietekmes, no pagātnes tumšā smaguma, likvidēt okupācijas simbolus. Iegūstot īstu brīvību un ļaujot saliedēties kopīgam atbalstam Ukrainai,” pauda Saeimas priekšsēdētājs, īpaši uzsverot mūsu cilvēku plašo solidaritāti un iesaisti. “Katru dienu no Latvijas tiek sūtītas palīdzības kravas. Tas skaidri pasaka, ka runa nav tikai par politiku vai starpvalstu attiecībām. Runa ir par kaut ko daudz būtiskāku. Par to, kas nāk no cilvēku sirdīm, no pašiem cilvēcības pamatiem. Par dziļi sakņotām kopīgām vērtībām, par to, ka zinām, kas ir labs un kas ļauns, kur taisnība, kur meli. Un cilvēki Latvijā to zina,” apliecināja E.Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka jau Krievijas agresijas pirmajās dienās Latvijas iedzīvotāji ziedoja pirmos atbalsta eiro miljonus, kas turpinās arī tagad. “Mūsu cilvēki ir lepni palīdzēt jums gan šeit, gan kaut nedaudz radot māju sajūtu tiem tūkstošiem jūsu tautiešiem, kas kara dēļ bija spiesti pamest savas mājas un rast patvērumu mūsu zemē,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

“Visai civilizētajai pasaulei tieši tagad ir pienākums pierādīt, ka pasaulē valda tiesību spēks, nevis tiesības uz spēku! Lai ļaunums neuzdrīkstētos vairs atdzimt!” sacīja E.Smiltēns, uzsverot, ka Latvija nepārprotami iestājas par Krievijas starptautisko izolāciju, sankciju režīma stiprināšanu un Krievijas atbildības panākšanu.

“Mēs līksmojam par katru jūsu panākumu un sērojam par katru jūsu kritušo. Kā par savējiem. Tā izpaužas īsta brālība. Mēs ne tikai redzam, bet sajūtam. Ne tikai zinām, bet saprotam. Jo šo kā nācija esam piedzīvojuši savā pašu vēsturē. Tas ir mūsu nācijas kods, kas ir mūsu asinīs, jo arī mēs izcīnījām savu brīvu valsti caur sāpēm un asinīm,” pauda E.Smiltēns.

E.Smiltēns apliecināja, ka Latvijas politiskais, militārais, finansiālais, humanitārais un cilvēciskais atbalsts turpināsies. “Lai cik tas maksātu un cik ilgs laiks tam būtu nepieciešams. Mēs un mūsu partneri vienā, skaidrā un noteiktā balsī sakām - mēs nenogursim,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

“Zinu, ka Eiropā līdzās citu valstu karogiem lepni plīvos neatkarīgas, plaukstošas Ukrainas karogs, kas nu jau kļuvis par globālu simbolu brīvībai un drosmei. Jūs jau esat nopelnījuši savu vietu Eiropā, kas būs brīva, stipra, saliedēta un droša,” sacīja E.Smiltēns.

E.Smiltēnu vizītē Ukrainā pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, kā arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305184367
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā