I.Mūrniece Horvātijā: pilnīga Ukrainas uzvara – miera garants Eiropai

(25.10.2022.)
Galerie

“Ukrainas bruņotie spēki un drosmīgie iedzīvotāji šobrīd cīnās par tiesībām dzīvot savā valstī. Viņu mērķis ir atbrīvot okupētās teritorijas un nodibināt mieru. Ukrainas uzvara ir arī mūsu uzvara. Tikai pilnīga Ukrainas uzvara un pilnīga Krievijas sakāve garantēs ilgstošu mieru Eiropā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 25.oktobrī, Zagrebā uzrunājot klātesošos pirmajā starptautiskajā Krimas platformas parlamentārajā samitā, kurā klātienē pārstāvētas vairāk nekā 30 valstis un starptautiskās organizācijas.

“Mūsu kaimiņvalsts Krievija ir kļuvusi par draudu avotu mieram un starptautiskajai kārtībai,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot, ka Latvija nosoda Krievijas veikto Krimas okupāciju un nelikumīgo aneksiju, kas pārkāpj Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti.

Mēs arī nosodām un nekad neatzīsim Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu nelikumīgo aneksiju, uzsvēra I.Mūrniece.

Ir absurds, ka valsts, kas klaji pārkāpj Apvienoto Nāciju hartu un starptautiskās līdzāspastāvēšanas noteikumus, joprojām var būt Apvienoto Nāciju Drošības padomes pastāvīgā locekle ar veto tiesībām, uzsvēra I.Mūrniece. Ir svarīgi uzveidot mehānismus, lai iesaldētos Krievijas līdzekļus varētu izmantot Ukrainas atjaunošanai. Krievija ir jāsauc pie atbildības par izdarītajiem kara noziegumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā, tostarp par zvērībām, kas Krimā pastrādātas kopš 2014.gada, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Latvija atbalsta īpaša tribunāla izveidi.

Latvijas atbalsts Ukrainai ir sasniedzis gandrīz procentu no iekšzemes kopprodukta, un mēs mudinām citas valstis palielināt palīdzību, pauda I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Krimas platforma ir labs forums, lai pievērstu starptautisko uzmanību un nosodītu kara zvērības un tiesību pārkāpumus. Latvija ir un arī turpmāk būs aktīva Krimas platformas iniciatīvu atbalstītāja, sacīja I.Mūrniece.

I.Mūrniece augstu novērtēja Krimas tatāru kopienas nenogurstošo darbu, informējot par pašreizējo situāciju pussalā. Valstu parlamentiem aktīvāk jāiesaistās Krimas platformas darbā un jāveido parlamentārās atbalsta grupas. Mums ir jānodrošina Ukrainas pilsoņu un Krimas pamatiedzīvotāju - Krimas tatāru - tiesības dzīvot savās mājās, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Latvijā deputātu grupa Starptautiskās Krimas atbalstam izveidota 2021.gada maijā.

Starptautiskā Krimas platforma, kas izveidota 2021.gadā, ir koordinācijas un konsultāciju formāts valdības, parlamenta un ekspertu līmenī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303162292/with/52452586502/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem