Ināra Mūrniece Somijas vēstniecei: esam gandarīti par Somijas lēmumu pievienoties NATO

(10.08.2022.)
Galerie

“Dzīvojot kaimiņos ar agresorvalsti Krieviju, esam gandarīti un novērtējam Somijas lēmumu pievienoties NATO,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 10.augustā, atvadu vizītē tiekoties ar Somijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Marju Rītu Korpivāru (Marja Riitta Korpivaara).

I.Mūrniece pauda, ka Somijas pievienošanās NATO pozitīvi ietekmēs drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, alianses ziemeļu flangā un visā Eiropā, kā arī stiprinās un paplašinās sadarbību starp valstīm. Somijas vēstniece pateicās Saeimas priekšsēdētājai par Latvijas parlamenta operativitāti, ratificējot protokolu par Somijas pievienošanos NATO.

“Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas Somija ir sniegusi būtisku ieguldījumu mūsu bruņoto spēku un militāro spēju attīstībā,” Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra abu valstu ciešo līdzšinējo sadarbību un akcentēja kopīgo redzējumu par drošības situāciju reģionā.

Puses bija vienisprātis, ka Somijai un Latvijai ir izveidojusies cieša sadarbība ne vien reģionālā līmenī, bet arī Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātā. Tāpat puses pauda līdzīgu viedokli par nepieciešamību ierobežot tūristu vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, kamēr Krievija veic karadarbību Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja un Somijas vēstniece pārsprieda arī obligātā militārā dienesta ieviešanu Latvijā. I.Mūrniece novērtēja iespēju iepazīties ar Somijas pieredzi tā īstenošanā.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja Latvijas un Somijas uzņēmumu partnerību publiskajā un privātajā sektorā. Puses aktualizēja nepieciešamību turpināt ciešāku sadarbību enerģētikas jomā, lai nodrošinātu reģiona enerģētisko neatkarību.

Saeimas priekšsēdētāja augstu vērtēja vēstnieces personīgo ieguldījumu Latvijas un Somijas divpusējo attiecību stiprināšanā un pateicās par politiskā dialoga veicināšanu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720301188160
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima