Ināra Mūrniece Kišiņevā: ceļā uz ES Moldovai jāturpina reformas

(31.05.2022.)
Galerie

“Moldova vienmēr ir bijusi Latvijas prioritārā valsts attīstības sadarbībā. Mēs strādājam kopā, lai atbalstītu jūsu Eiropas integrācijas centienus, īpaši tādās jomās kā laba pārvaldība, plašsaziņas līdzekļi, kā arī reģionālā attīstība,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 31.maijā, Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā, kur uzturas vizītē kopā ar citiem Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājiem.

Šī astoņu valstu parlamentāriešu kopīgā vizīte ir solidaritātes apliecinājums Moldovai, jo īpaši šajos reģionam tik ārkārtīgi grūtajos apstākļos, atzina I.Mūrniece. 

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu spīkeri Kišiņevā tiekas ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu (Igor Grosu) un parlamenta frakciju pārstāvjiem, kā arī Ministru prezidenti Natāliju Gavrilicu (Natalia Gavrilița).

I.Mūrniece atzinīgi vērtēja Moldovas tūlītējo reakciju uz Ukrainas bēgļu krīzi. “Tas ir paraugs cilvēcībai, solidaritātei un Eiropas kopīgo vērtību atbalstam,” pauda Saeimas priekšsēdētāja. Karam turpinot plosīt Ukrainu, Eiropas Savienībai (ES) ir jāturpina sniegt koordinētu atbalstu Ukrainai un Moldovai bēgļu krīzes laikā.

Moldovai ir stabili jāvirzās uz priekšu ar reformām. Latvija atbalsta Moldovas Eiropas perspektīvu saskaņā ar asociācijas līgumu, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju vizītē uz Moldovu devusies arī Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen), Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Jiri Ratass (Jüri Ratas), Somijas parlamenta priekšsēdētājs Mati Vanhanens (Matti Vanhanen), Islandes parlamenta priekšsēdētājs Birgirs Aurmansons (Birgir Ármannsson), Norvēģijas parlamenta prezidents Masuds Garahkhani (Masud Gharahkhani), Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Andreass Norlēns (Andreas Norlén), kā arī Dānijas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Kārena Ellemane (Karen Ellemann).

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720299397265
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde