Inese Lībiņa-Egnere Varšavā: situācija Baltkrievijas pierobežā ir uzbrukums Eiropas Savienībai un tās vērtībām kopumā

(06.10.2021.)
Galerie

Situācija Baltkrievijas pierobežā nav migrantu krīze, bet gan sistemātiski plānots un organizēts hibrīduzbrukums, kuru īsteno Aleksandra Lukašenko režīms. Tas ir uzbrukums ne tikai Latvijai, Lietuvai un Polijai, bet Eiropas Savienībai un tās vērtībām kopumā, trešdien, 6.oktobrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, Varšavā piedaloties EPPA nacionālo delegāciju vadītāju diskusijā, kas veltīta reģionālās sadarbības nozīmei hibrīddraudu kontekstā.

EPPA Latvijas delegācijas vadītāja pauda, ka hibrīdkara apstākļos ienaidnieki meklē vājos punktus mūsu politiskajā retorikā, kas rezultējas baiļu sēšanā sabiedrībā no visa svešā. “Ja paši būsim stipri savā demokrātijas un cilvēktiesību aizsardzībā, ievainot mūs būs daudz sarežģītāk. Aizsargājot demokrātiju un universālās cilvēktiesības kā neapstrīdamas pamatvērtības, stiprinās mūsu pozīcijas starptautiskajās organizācijās un sarunās ar sabiedrotajiem, kā arī Latvijas sabiedrības noturība pret hibrīdajiem ieročiem - meliem un dezinformāciju,” sacīja I.Lībiņa-Egnere.

“Katrs hibrīdapdraudējums ir jānosauc precīzi vārdā, nevaram pakļauties apzināti uzspiestajai aizstāvības taktikai. Pie Baltkrievijas robežas norisinās organizētā noziedzība – cilvēktirdzniecība, nevis migrācijas krīze. Mūsu uzdevums ir neatlaidīgi to skaidrot mūsu partneriem un sabiedrotajiem, lai kopīgi to uzvarētu un sauktu pie atbildības vainīgos. Mums vienmēr stingri jāiestājas par Eiropas Padomes pamatvērtībām mūsu politiskajā dialogā. Tas mums palīdzēs atbildēt uz dažādo hibrīdraudu klāstu,” sacīja EPPA Latvijas delegācijas vadītāja.

Savukārt tiekoties ar Polijas Sejma Ārlietu un Aizsardzības komisiju vadību, priekšsēdētājas biedre pateicās Polijas pusei par diskusijām Varšavas drošības forumā un Sejmā, kas ir turpinājums līdzšinējai auglīgajai sadarbībai Eiropas Padomē. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka šīs tikšanās un sarunas ir nepieciešama platforma mūsu kopīgo mērķu sasniegšanai.

I.Lībiņa-Egnere šajās dienās uzturas Polijas galvaspilsētā, kur norisinās Varšavas drošības forums. Tā ietvaros notiek arī EPPA nacionālo delegāciju vadītāju diskusija, kas veltīta reģionālās sadarbības nozīmei hibrīddraudu kontekstā.

EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719967386489
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde