Ināra Mūrniece aicina Korejas Republikas parlamenta priekšsēdētāju stiprināt parlamentāro sadarbību

(31.05.2019.)
VideoGalerie

Esam ieinteresēti attīstīt vēl ciešāku divpusējo sadarbību un stiprināt parlamentāros sakarus ar Korejas Republiku, piektdien, 31.maijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā uzņemot Korejas Republikas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Munu Hisangu (Moon Hee-sang), kurš ieradies oficiālā vizītē Latvijā.

Sarunu ievadā Saeimas priekšsēdētāja izteica visdziļāko līdzjūtību Donavas upes kuģa katastrofā bojāgājušo Dienvidkorejas valstspiederīgo tuviniekiem.

Saeimas priekšsēdētāja izteica gandarījumu par aktīvo Latvijas un Dienvidkorejas sadarbības attīstību pēdējo gadu laikā un atzinīgi vērtēja Korejas puses lēmumu paaugstināt savas vēstniecības līmeni Latvijā. “Dienvidkoreja ir starp Latvijas nozīmīgākajām ekonomiskās sadarbības partnerēm Āzijas reģionā,” pauda I.Mūrniece, uzsverot, ka šajās nedēļās sagaidīti pirmie tiešie čarterlidojumi starp Rīgu un Seulu. Tas ir svarīgs solis, lai sekmētu mūsu turpmākos savstarpējos kontaktus un uzņēmēju sadarbību. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Eiropas Savienības (ES) un Dienvidkorejas Brīvās tirdzniecības līgums sniedz nozīmīgu ieguldījumu mūsu divpusējās tirdzniecības attīstībai.

Pusēm pārrunājot Latvijas un Dienvidkorejas sadarbību izglītības un zinātnes jomā, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja iespējas attīstīt pētnieku un akadēmiskā personāla sadarbību, kā arī izcēla studiju piedāvājumu Latvijas augstskolās. Arī Muns Hisangs sacīja, ka Koreja ir ieinteresēta aktīvākā studentu apmaiņā starp abām valstīm. I.Mūrniece izteica gandarījumu, ka vienā no Dienvidkorejas universitātēm jau ir iespējams apgūt Baltijas studijas un latviešu valodu un nākamajā gadā plānots tās piedāvāt vēl vienā universitātē. Tas ir svarīgi ne vien augstākās izglītības, bet arī savstarpējās sapratnes veicināšanai, sacīja Saeimas priekšsēdētaja, paužot cerību, ka nākotnē kādā no Dienvidkorejas universitātēm varētu izveidot Baltijas studiju centru.

Pārrunājot aktuālo situāciju Korejas pussalā, I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvija atbalsta miermīlīgu un diplomātisku risinājumu. Ziemeļkorejai ir jāapliecina tās gatavība atteikties no kodolprogrammas ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Pārrunājot Latvijas un Dienvidkorejas parlamentāro sadarbību, puses bija vienisprātis, ka jāveicina dialogs starp parlamentiem, tostarp parlamentu komisiju līmenī. Jaunu impulsu tam var sniegt šīs tikšanās laikā parakstītais Saeimas un Korejas Republikas Nacionālās asamblejas saprašanās memorands.

Ar Korejas Republikas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju parlamentā tikās arī Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Dienvidkorejas parlamentu pārstāvis Reinis Znotiņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157708855814197
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt