Ināra Mūrniece: valsts funkcijas šī gada budžetā turpinās ritēt ciešā sazobē

(08.03.2019.)
VideoGalerie

2019.gada valsts budžeta projekts Saeimā pēc vēlēšanām nonācis vēlāk, nekā ierasts, bet, neraugoties uz to, visām funkcijām valstī ir jāturpina ritēt ciešā sazobē. To šis budžets atļauj, un Saeima strādās raiti, lai budžets stātos spēkā pēc iespējas ātrāk. To teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 8.martā, no finanšu ministra Jāņa Reira tradicionālajā portfelī saņemot šī gada valsts budžeta projektu. 

Saeimas priekšsēdētāja vienlaikus uzsvēra, ka jau tagad ir jādomā par turpmāk veicamajiem darbiem, lai nākamais budžets būtu ar lielāku pozitīvo pievienoto vērtību. 

“Pozitīvi, ka šogad ir rasts papildu finansējums veselības aprūpei, aizsardzības spēju pilnveidošanai un finanšu sektora sakārtošanai, un ceru, ka nākamgad budžetā mēs redzēsim risinājumus daļai no tā, ko politiskie spēki bija iecerējuši pirms vēlēšanām,” sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars un atzīmēja, ka jau pēc valsts budžeta pieņemšanas valdībai nekavējoties jāsāk darbs pie 2020.gada budžeta plānošanas. 

Nododot Saeimas priekšsēdētājai tradicionālo portfeli un zibatmiņu zobrata formā ar valsts budžeta projektu, finanšu ministrs J.Reirs informēja, ka tas ir 9,4 miljardus vērts budžets un tajā tostarp ir nauda visiem līdz šim apstiprinātajiem pasākumiem. Budžeta projektā ir arī šī gada vidēja termiņa budžeta ietvars un 15 likumprojektu pakete. 

Šī gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu eiro un izdevumi – 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā ieņēmumi plānoti 6,4 miljardu, bet izdevumi – 6,8 miljardu eiro apmērā. Savukārt speciālais budžets ieņēmumos plānots trīs miljardu, bet izdevumos – 2,8 miljardu eiro apmērā. 

Budžeta deficīts šogad plānots 0,5 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta, savukārt iekšzemes kopprodukts šogad prognozēts trīs procentu apmērā. 

Valsts budžeta likumprojektu un to pavadošo likumprojektu paketi izskatīšanai Saeimas komisijās plānots nodot 14.martā. Pirmajā lasījumā to izskatīt Saeimā paredzēts 20.martā, savukārt otrajā galīgajā lasījumā – 3.aprīlī. Ja būs nepieciešams, tad Saeima darbu turpinās arī 4.aprīlī, informēja Budžeta komisijas priekšsēdētājs. 

Foto no budžeta projekta iesniegšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157690242113133
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt