Ināra Mūrniece aicina stiprināt Latvijas un Japānas parlamentāro sadarbību

(28.01.2019.)
VideoGalerie

Japāna ir nozīmīgs stratēģiskais partneris Latvijai un Eiropas Savienībai (ES) kopumā. Mēs augstu vērtējam līdzšinējo Latvijas un Japānas parlamentāro sadarbību un vēlamies to stiprināt arī nākotnē, pirmdien, 28.janvārī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, tiekoties ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jasuhiro Kavaguči (Yasuhiro Kawaguchi), kas bija ieradies iepazīšanās vizītē Saeimā.

Parlamentārie kontakti sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas un Japānas sadarbības stiprināšanā. Latvija bija pirmā no ES dalībvalstīm, kuras parlaments ratificēja ES un Japānas Stratēģiskās partnerības nolīgumu. Kā akcentēja I.Mūrniece, 13.Saeimā ir aktīva deputātu interese par sadarbības iespējām ar Japānu un ir izveidota deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Japānas parlamentu.

Saeimas priekšsēdētāja pauda lielu gandarījumu par pērn veiksmīgi aizvadīto Japānas premjerministra Šindzo Abes (Shinzo Abe) vizīti Latvijā, uzsverot to kā vēsturiski zīmīgu notikumu. Tā bija pirmā reize, kad Latvijā viesojies Japānas premjerministrs, turklāt tas notika laikā, kad atzīmējām valsts simtgadi.

Japāna ir Latvijai svarīgs tirdzniecības partneris Āzijā, atzīmēja I.Mūrniece, norādot, ka plašākas ekonomiskās sadarbības iespējas sniegs arī jaunais ES un Japānas Ekonomiskās sadarbības līgums, kas stāsies spēkā 1.februārī. Tikšanās laikā tika pausts gandarījums par pieaugošo Japānas tūristu interesi par Latviju un ieinteresētība attīstīt tiešus aviopārvadājumus starp Latviju un Japānu.

Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks atzīmēja, ka gan Latvijā, gan Japānā tiek pievērsta liela uzmanība dzimumu līdztiesības jautājumiem, sekmējot sieviešu ieguldījumu politikā. Kā akcentēja I.Mūrniece, 13.Saeimā viena trešdaļa deputātu ir sievietes, kas ir salīdzinoši augsts rādītājs.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks pārrunāja sadarbību izglītībā un kultūrā, izceļot spēcīgās kormūzikas tradīcijas abās valstīs. Puses akcentēja plašo kultūras tradīciju klāstu un izcēla cieņu pret folkloru Latvijas un Japānas kultūrā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157706258538574
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā