Saeimas namā atklāj Latvijas zinātniekiem veltītu izstādi

(31.05.2018.)
VideoGalerie

“Latvijas zinātne māca inovatīvi skatīties uz dzīvi, dažādiem procesiem un norisēm. Tā mudina būt atvērtiem un radošiem, domāt kritiski un nebaidīties riskēt. Zinātne ir apliecinājums, ka visi lielie atklājumi rodas, mazliet riskējot,” ceturtdien, 31.maijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā atklājot Latvijas zinātniekiem veltīto ceļojošo izstādi “Zināt! Tas ir Latvijas dabā”.

I.Mūrniece pateicās visiem zinātniekiem, kuri neatlaidīgi darbojas savā jomā un ar jaunām un inovatīvām metodēm stiprina Latvijas un visas pasaules zinātnes attīstību.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs uzsvēra, ka izstāde kalpo kā apliecinājums Latvijas zinātnes daudzveidībai un spēkam: “Zinātne ir pamats ne tikai ekonomiskajai attīstībai un augstākās izglītības kvalitātei, bet arī daļai no Latvijas kultūras. Latvijā īstenotai pētniecībai ir nozīmīga loma, risinot visas Eiropas kopējos izaicinājumus, tāpēc svarīgi finansējumu zinātnei saistīt ar nozaru finansējumu.”

Tāpat A.Adamovičs kā būtisku jautājumu izcēla cilvēkresursu piesaisti zinātnei. Latvijā zinātnē nodarbināto skaits ir viens no zemākajiem visā Eiropas Savienībā, taču piesaistīt vairāk cilvēku – sasniegt nepieciešamo kritisko masu – nav iespējams, nepalielinot investīciju apmēru pētniecībai un attīstībai, uzsvēra Izglītības komisijas vadītājs.

Izstāde stāsta par 12 zinātniekiem un viņu sasniegumiem, kas iekļauti Latvijas zinātnes kalendārā 2018.gadam. Kalendāru par godu Latvijas valsts simtgadei veidojusi Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu. Tajā izmantotas papildinātās realitātes tehnoloģijas – Overly -, kas ļauj ielūkoties katra zinātnieka videostāstā un tuvāk iepazīt gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes jomu.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669607212308
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī