Saeimas priekšsēdētāja Rēzeknē: latviešiem ir spēks vadīt savu vēsturisko likteni

(04.05.2017.)

„Šī ir mūsu lepnuma diena. Latviešu spēja pašiem vadīt savu vēsturisko likteni, sarežģītu pasaules notikumu gaitā pieņemt pareizos lēmumus, tas ir un paliks mūsu lepnuma avots,” ceturtdien, 4.maijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltīto svētku koncertu Latgales vēstniecībā GORS.

I.Mūrniece uzsvēra, ka mēs varam būt lepni par savas tautas spēcīgo garu un gaišo prātu, ka ļāvis atjaunot Latvijas valsts neatkarību un atgriezties pie savas valsts saknēm – demokrātiskas un parlamentāras iekārtas.

Uzrunājot koncerta viesus, I.Mūrniece akcentēja, ka nozīmīga loma mūsu valsts tapšanā ir bijusi tieši Latgales kongresam, kas pirms 100 gadiem notika Rēzeknē un pulcēja ļaudis, kuri iestājās par latviešu tautas vienotības ideju. Mūsu spēks slēpjas spēcīgās un izglītotās personībās ar ideāliem un prasmi likt pamatus nacionālai politikai, piebilda I.Mūrniece, norādot uz Latgales kongresa lomu valsts vēsturē. Kongresā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē.

„Latgales kongress radīja priekšnoteikumus Latvijas valsts dibināšanai 1918.gadā, un Latgale, mūsu trešā zvaigzne, turpina stiprināt Latviju arī šodien – pēc simt gadiem un turpmāk. Ar savu ticību. Ar savu neatlaidību. Ar savu temperamentu. Ar savu gudrību,” uzsvēra I.Mūrniece.

Tāds ir Latgales kongresa mantojums, ko mēs godinām šodien vienlaikus ar Neatkarības atjaunošanas dienu, atklājot Rēzeknes koncertzālē notiekošo svētku koncertu, sacīja I.Mūrniece. Koncertā diriģenta Māra Sirmā vadībā uzstājas Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, ērģelniece Iveta Apkalna un tradicionālās dziedātājas. Koncertā iekļauti komponista Pētera Vaska un Jāņa Aišpura skaņdarbi, kā arī komponista Riharda Dubras oratorijas „Marija” pirmatskaņojums.

Svinīgie pasākumi rīt turpināsies ar ekumenisko dievkalpojumu Rēzeknes Vissvētākās Jēzus sirds katedrālē, kā arī svētku gājienu un Latgales kongresa simtgadei veltītā pieminekļa atklāšanu. Savukārt pulksten 14.00 Latgales vēstniecībā GORS valsts augstākās amatpersonas atklās Latgales kongresa simtgadei īpaši veltītu plenārsēdi, kurā klātesošos uzrunās arī Saeimas priekšsēdētāja. Kongress un tā norišu programma ir viens no centrālajiem Latvijas valsts simtgades svinību atklāšanas notikumiem šajā gadā.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157683314129836
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā