Darba grupa rosina izmaiņas Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtībā

(27.04.2017.)

Saeimas Juridiskās komisijas izveidotā darba grupa nākusi klajā ar ierosinājumiem izmaiņām Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtībā un pilnvaru apjomā. Darba grupā strādājošie deputāti, noslēdzot darbu, vienbalsīgi pieņēmuši atzinumu, kurā rosina veikt atbilstošas izmaiņas Satversmē.

“Darba grupā esam nonākuši pie secinājuma - lai saglabātu nacionālu valsti, ir jāstiprina tautvaldība, un tas darāms, dodot tautai tiesības vēlēt ne tikai pašvaldības un Saeimu, bet arī Valsts prezidentu. Ja tomēr politiskie spēki patlaban nespēj vienoties par atbalstu tautas vēlētam prezidentam, nepieciešams vismaz paplašināt prezidenta vēlētāju loku. Tas nozīmētu izveidot vēlētāju kolēģiju, kas sastāvētu no 100 Saeimas deputātiem un tāda paša skaita pašvaldību deputātiem,” norāda darba grupas vadītājs Ringolds Balodis.

Vienlaikus R.Balodis uzsver – darba grupas ieskatā ievēlēšanas modeļa maiņa nav saistīta ar Valsts prezidenta pilnvaru apjomu, tautas vēlēts prezidents var būt apveltīts arī ar pašreizējo pilnvaru apjomu.

Līdztekus darba grupa izvirzījusi virkni priekšlikumu, lai modernizētu un stiprinātu Valsts prezidenta pilnvaras kara gadījumā, Valsts prezidenta atstādināšanas procedūru, nosakot iemeslus, kuru dēļ prezidents var tikt atlaists. Tāpat deputāti rosina, lai Valsts prezidentam, nevis partijām, būtu tiesības izvirzīt apstiprināšanai Saeimā valsts kontrolieri, tiesībsargu, Latvijas Bankas prezidentu un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku.

“Katrā ziņā Latvijai ir jāpaliek parlamentārai republikai un būtiska valsts prezidenta pilnvaru paplašināšana nav nepieciešama, taču pastāvošajā kārtībā ir nepieciešamas atsevišķas korekcijas,” darba grupas secinājumus kopsavelk R.Balodis.

Darba grupu izveidoja Saeimas Juridiskā komisija 2015. gada 17. februārī. Kopumā notikušas 12 darba grupas sēdes, kurās ir piedalījušies arī iepriekšēji Valsts prezidenti, Saeimas priekšsēdētāji un Ministru prezidenti, kā arī valsts labākie tiesību jomas lietpratēji. Darba grupas atzinums tiek nosūtīts Juridiskajai komisijai, kura varēs lemt par atzinumā ietverto priekšlikumu tālāko virzību.

Ar pilnu atzinuma tekstu var iepazīties šeit.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā