Saeima galīgajā lasījumā lems par ierobežojumiem nacionālajai drošībai nozīmīgiem uzņēmumiem

(22.03.2017.)

Saeima ceturtdien, 23.martā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Nacionālās drošības likumā un Komerclikumā, kas paredz noteikt ierobežojumus nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām. Izmaiņas rosinātas, lai nepieļautu, ka šādos uzņēmumos ietekmi iegūst persona, kuras darbība varētu būt vērsta pret Latvijas valsti un Eiropas Savienības un NATO interesēm. 

Trešajā lasījumā darba kārtībā ir arī grozījumi trijos likumos, kas paredz mazināt administratīvās procedūras uzņēmumu, biedrību, nodibinājumu un partiju reģistrā. Uzņēmu reģistrā plānots pāriet uz lietu vešanu elektroniskā formā un pilnībā digitalizēt arhīvā esošos dokumentus, kā arī paredzēta iespēja uzņēmumu reģistrēt jebkurā reģistra nodaļā neatkarīgi no tā juridiskās adreses. 

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima vērtēs priekšlikumus grozījumiem likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”. Tie paredz precizēt lauksaimniecības zemes iegādes kārtību, tostarp atvieglot zemes iegādes nosacījumus vietējiem lauksaimniekiem, kā arī neļaut ārzemniekiem pirkt zemi, ja viņi pastāvīgi neuzturas Latvijā. 

Otrajā lasījumā deputāti rītdien skatīs izmaiņas Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā, kas paredz pasākumus stingrākai galvaspilsētas vēsturiskā centra parku, dārzu un kapsētu teritoriju aizsardzībai. 

Vēl otrajā lasījumā būs jāizskata Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumi, lai pilnveidotu regulējumu, un izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa likumā, lai noteiktu tiesības uz nodokļa atvieglojumu arī daudzbērnu ģimenes bērnu vecvecākiem. 

Rītdien Saeimas sēdē paredzēts lemt arī par vairāku jaunu parlamentā iesniegtu likumprojektu tālāko virzību. Tie ir grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas rosināti, ņemot vērā iniciatīvu par automašīnu tehnisko apskati reizi divos gados, kā arī Rīgas Svētā Pētera baznīcas likuma projekts, kas nepieciešams, lai noteiktu baznīcas juridisko piederību. 

Tāpat Saeima lems, vai izskatīšanai komisijās nodot deputātu rosinātās izmaiņas Personu apliecinošu dokumentu likumā, piedāvājot ieviest Latvijas pilsoņa ceļošanas pasi. 

Saeimas Juridiskā komisija lūgusi rītdienas sēdē arī izskatīt grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas paredz atklāt to tiesnešu vārdus, kuriem uzlikti disciplinārsodi. 

23.marta Saeimas sēdes darba kārtībā ir 18 jautājumi. 

Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde