Deputāti turpinās diskutēt par Satversmē noteiktajām Valsts prezidenta pilnvarām

(20.02.2017.)

Otrdien, 21. februārī, uz sēdi sanāks Saeimas Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai.

“Sēdē deputāti kopā ekspertiem un bijušajiem politiķiem analizēs Valsts prezidenta kreatīvo funkciju, kas izpaužas kā amatpersonu izvirzīšana apstiprināšanai Saeimā. Lai līdzsvarotu politisko un profesionālo kritēriju ietekmi amatpersonu izvēlē un apstiprināšanā, Satversmē būtu jāparedz paplašināt to personu loku, kuras apstiprināšanai Saeimā var izvirzīt Valsts prezidents. Domāju, ka būtu tikai pareizi, ja Valsts prezidentam kā “neitrālai varai” likumā būtu noteiktas tiesības izvirzīt, piemēram, KNAB vadītāju, balstoties uz profesionālām konsultācijām,” norāda darba grupas vadītājs Ringolds Balodis.

Tāpat deputāti turpinās analizēt arī Satversmes 53.pantu, kas noteic, ka Valsts prezidents nenes politisko atbildību. Sēdē savu dalību ir apstiprinājuši eksprezidenti Valdis Zatlers, Guntis Ulmanis, kā arī tiesībsargs Juris Jansons, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Uz sēdi aicināti arī Saeimas Prezidija locekļi un frakciju vadītāji.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau deviņas deputātu darba grupas sēdes, un gandrīz visi Satversmes 3.nodaļas „Valsts prezidents” panti jau ir izskatīti. Darba grupa savu darbu plāno pabeigt ar ziņojumu par Satversmes 3.nodaļu. To plānots paveikt 2017.gada pavasarī.

Darba grupas sēde notiks otrdien, 21.februārī, pulksten 15.00 Saeimas Budžeta (nodokļu) un finanšu komisijas sēžu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā, un tai tiešraidē varēs sekot līdzi arī Saeimas mājaslapā.

Papildu informācija par darba grupu Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā