Saeima konceptuāli atbalsta maksājumu un noguldījumu kontu reģistra izveidi

(31.10.2016.)

Saeima pirmdien, 31.oktobrī, konceptuāli atbalstīja Kontu reģistra likuma projektu, kas paredz Latvijā izveidot sistēmu, kas ļautu identificēt jebkuras fiziskas un juridiskas personas, kurām ir atvērts pieprasījuma noguldījuma vai maksājumu konts. 

Kā kontu reģistra pārzini plānots noteikt Valsts ieņēmumu dienestu (VID), un paredzēts, ka ziņas iekļaušanai reģistrā sniegs kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības un maksājumu iestādes. 

Likumprojekts noteic, ka reģistrā iekļaujamajām ziņām būs ierobežotas pieejamības informācijas statuss un tās drīkstēs izmantot un izpaust tikai likumā noteiktajiem mērķiem. Jaunais regulējums noteiks arī ziņu apjomu, kas kredītiestādēm būs jāsniedz VID. 

Likumprojekts tāpat paredz reģistra informācijas lietotāju tiesības un pienākumus, kā arī nosaka ziņu saņemšanas kārtību. Likumprojekta autori anotācijā norādījuši, ka informācijas apmaiņas procesā tiks nodrošināta atbilstība prasībām, ko nosaka Fizisko personu datu aizsardzības likums un Konvencija par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu automātisko apstrādi. 

Likumprojekts paredz, ka pieeju šādam reģistram plānots nodrošināt ne tikai Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, bet arī Ģenerālprokuratūrai, Valsts ieņēmumu dienestam, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Bankai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts policijai, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, notāriem, bāriņtiesai, tiesām un citiem operatīvās darbības subjektiem un izmeklēšanas iestādēm. Reģistra lietotāji sistēmu varēs izmantot elektroniskai datu apmaiņai ar nodokļu administrāciju. 

Reģistra izveide attiecīgajām institūcijām ļaus operatīvi saņemt informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta par personas kontiem, kā arī pārbaudīt informāciju, piemēram, par fiziskās personas faktiski gūtajiem ienākumiem gadījumā, ja persona gūst nedeklarētus ienākumus un neveic lietu iegādi, kas reģistrējamas valsts datu bāzēs. 

Jauns likums, ņemot vērā Eiropas Savienības direktīvu, izstrādāts, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai vai terorisma finansēšanai, aizsargātu valsts un sabiedrisko drošību, nodrošinātu efektīvu nodokļu administrēšanas sistēmas darbību, kā arī iegūtu informāciju statistiskajai uzskaitei. 

Plānots, ka pieeja jaunajam reģistram VID būs jānodrošina no nākamā gada 1.septembra.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Piektdien, 29.martā