Budžeta komisija: visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināts maksājumu pamatkonts

(11.10.2016.)

Turpmāk visiem iedzīvotājiem būs nodrošināta iespēja izmantot maksājumu pamatkonta pakalpojumu kredītiestādē. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 11.oktobrī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā

Rosinātie grozījumi paredz ieviest jaunu pakalpojumu - maksājumu kontu ar pamatfunkcijām. Tas nepieciešams, lai visiem iedzīvotājiem, tostarp arī tādiem, kurus bankas uzskata par augsta riska klientiem, piemēram, patvēruma meklētājiem, personām pēc ieslodzījuma, būtu iespēja atvērt kredītiestādē savu kontu. 

Likumprojekts paredz arī izņēmumus, un tiesības atvērt un izmantot pamatkontu būs ierobežotas, ja pret personu ir vērstas politiskas sankcijas, ja persona saistīta ar naudas atmazgāšanu vai ja persona saskaņā ar Civillikumu atzīta par rīcībnespējīgu. 

Grozījumi arī paredz patērētājus bez maksas nodrošināt ar informāciju par maksājumu kontu pakalpojumu izmaksām, un tas ļaus salīdzināt cenas un izvēlēties izdevīgāko pamatkonta piedāvājumu. Maksājumu pakalpojumu sniedzējam klienti būs jānodrošina ar brīvi pieejamu pakalpojumu cenrādi, savukārt cenas salīdzināt varēs, izmantojot Patērētāju tiesību aizsardzības centra cenu salīdzināšanas tiešsaistes rīku. 

Ar grozījumiem arī paredzēts ieviest vienkāršotāku vienotu kārtību patērētāju maksājumu kontu maiņai, un, izvēloties mainīt kredītiestādi, personai būs jānorāda, kādu informāciju tā atļauj nodot jaunā konta pakalpojuma sniedzējam. 

Tāpat likumprojekts paredz pasākumus, lai noteiktu bargākas sankcijas par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Plānots, ka atbildīgajai iestādes amatpersonai varēs uzlikt soda naudu līdz pieciem miljoniem eiro. Grozījumi paredz, ka uzliktā soda pārsūdzēšanas gadījumā lēmuma izpildi apturēs. Tas nepieciešams, lai valstij nebūtu jāatmaksā samaksātā soda nauda, ja administratīvais akts ar tiesas spriedumu tiek atcelts. 

Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pārņemtu Eiropas Savienības direktīvu par maksājumu kontu tarifu salīdzināmību, maksājumu kontu maiņu un piekļuvi maksājumu kontiem ar pamatfunkcijām. 

Par grozījumiem Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā