Saeima atbalsta atalgojuma palielināšanu VID vadītājam

(15.09.2016.)

Saeima ceturtdien, 15.septembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz paaugstināt atalgojumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram. 

Grozījumi nosaka, ka mēnešalgas apmēru VID vadītājam, kā arī atalgojuma noteikšanas kārtību noteiks Ministru kabinets (MK) saskaņā ar likuma pielikumu, un atalgojuma maksimālais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 4030 eiro mēnesī. Līdz šim šīs mēnešalgu grupas atalgojums nedrīkstēja pārsniegt 2441 eiro. 

Grozījumu autori Valsts kancelejā par likumprojekta virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā iepriekš atzīmēja, ka izmaiņas VID amatpersonu atlīdzības politikas jomā noteiktas kā izmēģinājuma projekts un šī gada augustā ir parakstīta vienošanās ar sociālajiem un sadarbības partneriem, kas cita starpā paredz reformas nodokļu administrācijā, būtiski ceļot tās personāla kompetenci, nodrošinot konkurētspējīgu un motivējošu personāla atalgojumu. 

Ņemot vērā izveidojušos situāciju, kad krīzes laikā notika būtisks ierēdņu skaita un darba samaksas samazinājums un daudzi augsta līmeņa speciālisti un pieredzējuši vadītāji atstāj darbu valsts pārvaldē, radot reālas grūtības piesaistīt profesionāļus, ko apliecina ne tikai konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu, bet arī citi atlases procesi valsts pārvaldē, grozītais likums dod iespēju iestādēm savu būtisko funkciju nodrošināšanai noteikt īpaši svarīgus amatus, kuru mēnešalgas noteikšanā varēs piemērot koeficentu līdz 2. Mēnešalgu paaugstināšanu varēs veikt tikai iestādes atalgojumam paredzētā budžeta ietvaros. 

Valsts kanceleja likumprojekta anotācijā norādījusi, ka atalgojuma paaugstināšana bez citām reformām var neattaisnot sabiedrības gaidas par efektīvu valsts pārvaldi, tādēļ VID ir noteikts kā izmēģinājuma projekts. 

Pēc rezultātu izvērtēšanas nākamgad plānots lemt par iespēju pārskatīt atlīdzības sistēmu valsts pārvaldē kopumā, un grozījumi nosaka pienākumu MK līdz nākamā gada 31.decembrim Saeimā iesniegt likumprojektu par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmas pilnveidošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā