Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ierosinājumu nepubliskot karavīru atalgojumu

(13.09.2016.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 13.septembrī, pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz atteikties no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) profesionālā dienesta karavīriem izmaksātā atalgojuma publicēšanas internetā. 

“Aizsardzības ministrijas ierosinājumu pēc būtības atbalstījām, taču jautājums tomēr ir jāskata plašāk. Ar to vien nepietiek, jo informācija par atalgojumu ir pieejama ne jau tikai bruņoto spēku mājaslapā, bet arī ienākumu deklarācijās, kas karavīriem kā valsts amatpersonām ir jāiesniedz ieņēmumu dienestā,” šodienas sēdē deputātu lēmumu raksturoja komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Komisija, ņemot vērā Saeimas Juridiskā biroja viedokli par to, ka šie grozījumi jautājumu neatrisinās, jo informācija par atalgojumu būs pieejama arī amatpersonu deklarācijās, vienojās uz likumprojekta otro lasījumu vērtēt, vai izmaiņas karavīru atalgojuma publiskošanā nebūtu jāveic citā regulējumā, piemēram, par karavīru tiesisko statusu. 

Likuma grozījumus par publiski pieejamās informācijas karavīru atalgojuma jomā ierobežošanu rosinājusi Aizsardzības ministrija, norādot, ka patlaban ārvalstu specdienestiem tās pieejamība atvieglo veikt darbības, kas vērstas pret mūsu valsts interesēm, valsts drošību un aizsardzību. Ņemot vērā NBS standartizēto struktūru, karavīru datu publiskošana ļauj netieši iegūt informāciju par bruņoto spēku kaujas spējām, kas ir uzskatāms par valsts noslēpuma objektu. 

Grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā trijos lasījumos vēl jāskata Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt