I.Mūrniece: NVO skaits būtiski audzis, pilsoniskā sabiedrība kļuvusi aktīvāka, tās ietekme - lielāka

(10.06.2016.)

Nevalstisko organizāciju (NVO) skaits mūsu valstī aizvadītajos desmit gados ir būtiski audzis, pilsoniskā sabiedrība kļuvusi aktīvāka, un tās ietekme - daudz lielāka, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 10.jūnijā, atklājot Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forumu, kas veltīts desmitgadei kopš Saeimas deklarācijas par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar NVO.

I.Mūrniece, uzrunājot klātesošos, sacīja, ka šīsdienas foruma darba kārtībā ir daudz būtisku jautājumu, tostarp par drošības izaicinājumiem, un uzsvēra - NVO ir liels potenciāls, palīdzot sagatavot pilsonisko sabiedrību iespējamām provokācijām. “Mainīgajā ģeopolitiskajā situācijā gan Eiropā, gan pasaulē civiliedzīvotāji aizvien biežāk kļūst par mērķi dažādu draudu īstenošanai. Ir svarīgi būt gataviem, lai, neraugoties uz šiem draudiem, mēs varētu reaģēt, ievērojot tiesisko regulējumu un demokrātijas principus.”

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka pirms desmit gadiem Saeimas deklarācijā par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar NVO nostiprinātais aizvien ir spēkā, proti, Saeima uzskata nevalstiskās organizācijas par līdzvērtīgu partneri un atzīst, ka NVO līdzdalība dod būtisku ieguldījumu likumu ierosināšanas, sagatavošanas un izvērtēšanas procesā.

Noslēgumā I.Mūrniece pateicās NVO sektora pārstāvjiem par degsmi un aizrautību un par padomu politiķiem, kas liek uz lēmumiem paraudzīties plašāk un no atšķirīgiem skatupunktiem, uzsverot, ka NVO iesaiste likumdošanā piešķir tiesību normām lielāku leģitimitāti.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis ir jau desmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē Saeima sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā