Valsts pārvaldes komisija izskatīšanai Saeimā virzīs grozījumus likumā, kas paredz iespēju ieslodzītajiem pašvaldību vēlēšanās balsot pa pastu

(08.06.2016.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 8.jūnijā, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā iniciatīvu par pasta balsošanas ieviešanu pašvaldību vēlēšanās balsstiesīgajiem, kuri atrodas ieslodzījuma vietās. 

“Šodien vērtējām Centrālās vēlēšanu komisijas ierosinājumu dot iespēju pašvaldību vēlēšanās balsot pa pastu ne tikai personām, kuras izcieš sodu kādā no ieslodzījuma vietām, bet arī vēlētājiem, kuri dzīvo sociālās aprūpes centros, aizdomās turētajiem īslaicīgās aizturēšanas vietās, kā arī balsstiesīgajiem, kuri, piemēram, vēlēšanu laikā plānojuši doties komandējumā un nevar nobalsot iepriekš. Taču diskusijas gaitā vienojāmies, ka pasta balsošanu pašvaldību vēlēšanās sākotnēji būtu lietderīgi ieviest ieslodzījuma vietās,” komisijas viedokli skaidro komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) bija piedāvājusi pasta balsošanu attiecināt uz samērā plašu personu loku, taču deputāti pauda bažas par aizklātuma nodrošināšanu, piemēram, pansionātu iemītniekiem. Tāpat deputāti norādīja, ka jaunā kārtība vēlētājiem varētu būt samērā smagnēja - vispirms jāpiesakās attiecīgās pašvaldības vēlēšanu iecirknī, tad jādodas uz pastu saņemt vēlēšanu materiālus, kas izsūtīti ierakstītā pasta sūtījumā, un pēc tam noteiktā laikā jānobalso un vēlēšanu aploksne, apmaksājot pasta izdevumus, jāsūta atpakaļ uz vēlēšanu iecirkni. 

Atbalstu CVK rosinātajiem likuma grozījumiem par pasta balsošanu ieslodzītajiem šodien pauda Tieslietu ministrijas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji, savukārt Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve atzīmēja, ka nepieciešams vērtēt, kā jaunā iecere varētu ietekmēt pašvaldību budžetus. 

Ieviest pasta balsošanu CVK rosinājusi, ņemot vērā Tiesībsarga biroja atzinumu, ka personām, kuras atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietās, kā arī ieslodzītajiem, nav nodrošinātas Satversmē paredzētās tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās. 

Deputāti vienojās izveidot darba grupu likumprojekta teksta izstrādei un iesniegt izskatīšanai Saeimā attiecīgus grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā par pasta balsošanas ieviešanu ieslodzītajiem.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt