Saeima galīgajā lasījumā lems par vienotu kārtību valsts un pašvaldību pakalpojumu sniegšanas jomā

(03.05.2016.)

Saeima ceturtdien, 5.maijā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas nosaka vienotu kārtību valsts un pašvaldību pakalpojumu sniegšanas jomā. Grozījumi paredz likumu papildināt ar nosacījumu, ka pakalpojumi iedzīvotājiem jāsniedz pēc iespējas viena klientu apkalpošanas centra ietvaros arī tad, ja to sniegšanā iesaistītas vairākas iestādes vai institūcijas.

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus Izglītības likumā, kas precizē Izglītības iestāžu reģistrā iekļaujamo informāciju un uzdod Ministru kabinetam pienākumu noteikt kārtību, kādā izsniedz sertifikātu pedagoga privātprakses uzsākšanai, pagarina tā termiņu vai anulē to.

Lai pilnveidotu valsts civilās aizsardzības sistēmas regulējumu, parlamentārieši trešajā lasījumā skatīs Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumu.

Tāpat galīgajā lasījumā dienas kārtībā iekļauti divi likumprojekti par nekustamo īpašumu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, lai varētu nodrošināt Austrumu maģistrāles izbūvi. Saeimai jālemj arī par viena nekustamā īpašuma daļas atsavināšanu pirmajā lasījumā.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs Oficiālās elektroniskās adreses likumprojektu. Lai elektroniskā vidē nodrošinātu ērtu un drošu oficiālo saziņu un dokumentu apriti starp valsts iestādēm un iedzīvotājiem, paredzēts, ka no 2018.gada valstī sāks darboties oficiālā elektroniskā e-adrese.

Saeima sēdē otrajā lasījumā lems arī par grozījumu Augstskolu likumā, kas Ministru kabinetam paredz pienākumu noteikt Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu un studējošo pašpārvaldes finansēšanas, kā arī akadēmiskā personāla atlīdzības noteikšanas kārtību.

Tāpat otrajā lasījumā deputāti skatīs jaunā Muitas likuma projektu un saistītos grozījumus Valsts ieņēmumu dienesta likumā.

Savukārt pirmajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus likumā, kas paredz pilnveidot sociālās apdrošināšanas sistēmu.

Parlamentā ceturtdien arī plānots lemt par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū ir grozījumi likumā „Par grāmatvedību”, kas mazajiem uzņēmumiem atvieglos prasības attaisnojuma dokumentu iegrāmatošanā.

Tāpat Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā, lai lemtu par ierobežojumiem biedrībām un nodibinājumiem, ja to darbība var radīt draudus valsts drošībai.

Tāpat deputāti vērtēs, vai komisijām nodot grozījumus Zemes pārvaldības likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām noteikt aizliegumu cilvēkiem atrasties uz ūdenstilpju ledus tādās vietās, kur var tikt apdraudēta viņu dzīvība un veselība. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūgs arī minēto likumprojektu izskatīt skatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

Deputātiem jālemj arī, vai nodot komisijām likuma grozījumus, kas paredz pārskatīt deputātu darba samaksu par vairākiem amatiem Saeimā, kā arī grozījumus, kas pašvaldību vēlēšanu sarakstos ļautu iekļaut arī kandidātus no citiem sarakstiem.

Nodošanai izskatīšanās komisijās ir arī grozījums Saeimas kārtības rullī, nosakot, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ievēl no deputātiem, kuri ierosinājuši izveidot komisiju.

Vēl deputāti vērtēs, vai nodot izskatīšanai komisijās likumprojektu par Valsts probācijas dienesta ierēdņu un darbinieku izdienas pensijām.

Saeimas Juridiskā komisija lūgusi sēdes darba kārtībā iekļaut pirmajā lasījumā izskatāmos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz uz vienu gadu atlikt jaunu kadastrālo vērtību noteikšanu nekustamajiem īpašumiem, vēl 2017.gadā saglabājot tās pašreizējā līmenī.

Darba kārtībā ir arī Valsts prezidenta Saeimai otrreizējai caurlūkošanai atgrieztie grozījumi Imigrācijas likumā.

5.maija Saeimas sēdes darba kārtībā ir 30 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī