Saeimas priekšsēdētāja: nacionālo partizānu drosme pretoties okupācijas varai turpina iedvesmot arī mūsdienās

(22.04.2016.)

“Šajā dienā mēs godinām to nacionālo partizānu piemiņu, kuri turpināja saglabāt uzticību neatkarīgai Latvijai gandrīz bezcerīgos apstākļos un kuriem bija drosme pretoties okupācijas varai ar ieročiem rokās. Nacionālie partizāni cīnījās līdz pēdējam vēl vairākus gadus pēc kara beigām. Tieši vai netieši pretošanās kustībā Latvijā bija iesaistījušies ap 80 tūkstošiem cilvēku. Šī nacionālo partizānu drosme turpina iedvesmot arī mūsdienās.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, piektdien, 22. aprīlī, uzrunājot klātesošos Latviešu nacionālo brīvības cīnītāju piemiņas vietā Raunas pagastā.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka jau daudzus gadus Raunas pagastā nacionālo partizānu piemiņa tiek godināta ar sanākšanu kopā aprīlī. Šogad aprit 64 gadi kopš 1952.gada aprīļa, kad Raunas pagasta "Graškalnos" un "Daiņkalnos" čekisti iznīcināja Dailoņa Breikša vadīto nacionālo partizānu grupu. 

I.Mūrniece pateicās Raunas novada domei, kas atbalsta šo piemiņas pasākumu, un pauda prieku, ka šodienas pasākumā piedalās arī Regīna Tiliba, kas ir tālaika notikumu aculieciniece un var dalīties atmiņās par pieredzēto.

Piemiņas vietā Saeimas priekšsēdētāja nolika ziedus un iestādīja ozolu, kas simbolizē spēku un izturību.

Piemiņas brīdī "Daiņkalnos" tradicionāli piedalās Jaunsardze. Šoreiz bija ieradušies jaunsargi no Cēsīm, Jēkabpils un citām Latvijas pilsētām. Pasākumā piedalījās pārstāvji no NBS, no represēto, nacionālo karavīru, nacionālo partizānu un aizsargu organizācijām, kā arī Raunas novada pašvaldības pārstāvji un iedzīvotāji.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā