Pilsonības komisija, premjers un diasporas organizācijas vienisprātis: diasporas politikā būtiskākais – uzturēt saikni ar tautiešiem ārzemēs

(30.03.2016.)

Diasporas politikā pats būtiskākais ir saiknes uzturēšana ar ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem; tas iespējams ar izglītības starpniecību. Par to Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas 30.marta sēdē vienojās komisijas deputāti, Ministru prezidents Māris Kučinskis un latviešu diasporas organizāciju - Pasaules Brīvo latviešu apvienības un Eiropas Latviešu apvienības – vadība.

Ministru prezidents apliecināja, ka sadarbība ar diasporu pastāvīgi ir un arī turpmāk būs valdības darba kārtībā.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis sēdē uzsvēra, ka beidzot ir jāpanāk, lai no valdības puses ir viens galvenais atbildīgais par diasporas politiku, kurā patlaban ir iesaistītas vairākas ministrijas un to padotības iestādes. M.Kučinskis apliecināja, ka par to ir iespējams vienoties, taču iesaistītajām pusēm – nozaru ministrijām un diasporas organizācijām – ir vēlreiz jāsanāk kopā, lai vienotos par labāko risinājumu diasporas politikas koordinēšanai. Premjers pauda gatavību risinājumu rast aptuveni divu mēnešu laikā.

Komisijas sēdē pārrunāts arī jautājums par valsts finansējumu diasporas politikai, tostarp diasporas bērnu vasaras nometnēm Latvijā un interaktīvas tālmācības platformas izstrādei, ar kuras palīdzību diasporas pārstāvji varētu apgūt latviešu valodu. Ministru prezidents, kultūras ministre Dace Melbārde un diasporas organizāciju pārstāvji pauda, ka finansējums diasporas politikas īstenošanai ir jāiekļauj valsts budžeta bāzes izdevumos. Proti, nav pieļaujama situācija, ka par finansējumu diasporas politikai jācīnās ik pēc trīs gadiem ar jauno politikas iniciatīvu starpniecību, ja darbs ar diasporu ir pastāvīgs no gada uz gadu, sacīja D.Melbārde.

Komisija kopš 2013.gada regulāri katrā parlamenta sesijā rīko sēdi, kurā tiekas ar latviešu diasporas organizāciju vadītājiem.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt